Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ, γνωστές, συναρπαστικές, ιστορίες..

" Με λίγα λόγια…

…είχα την τύχη και τη χαρά να συναντήσω, όλως τυχαίως, τον Απόστολο Δοξιάδη, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, τον Μάιο του 2006, εδώ στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη. Εκεί πληροφορήθηκα για τις δραστηριότητες της ομάδας «Θαλής και Φίλοι», από την πλέον έγκυρη πηγή. (Είχα διαβάσει στον τύπο για το συνέδριο της Μυκόνου, που έγινε το 2005 με τίτλο "Μαθηματικά και Αφήγηση"  και γνώριζα ήδη την ύπαρξη και τη δράση αυτής της ομάδας). Οι δύο διοργανώσεις του «Θαλής και Φίλοι» που ήταν προγραμματισμένες για Ιούνιο ( «Παράλληλοι δρόμοι», στην Αθήνα) και Ιούλιο («Ιστορίες Αγνώστων»,στην Πάρο), μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέρουσες και αποφάσισα να τις παρακολουθήσω, πράγμα που έγινε.

Είναι πολύ δύσκολο, όμως, να μεταφέρει κανείς το κλίμα και τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί. Ήταν μαγευτικά τόσο ως προς τη διοργάνωση, όσο και ως προς τα θέματα που διαπραγματεύτηκαν, αλλά και ως προς τον τρόπο παρουσίασης και διαπραγμάτευσης…Επειδή είναι αδύνατον με λίγα λόγια να περιγράψει κανείς το μεγαλείο, θα προχωρήσω κατευθείαν στον σκοπό των διοργανώσεων ή σε έναν από τους σκοπούς, σε αυτόν που μπορώ τόσο εγώ, όσο και εσείς να συμμετάσχουμε: στις λέσχες ανάγνωσης μαθηματικής λογοτεχνίας.."

Έτσι ξεκινούσε ένα εκτενές κείμενο δεκαέξι σελίδων που έγραψα, αμέσως μόλις επέστρεψα από το πενθήμερο ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ, που έγινε στην Πάρο, τον Ιούλη του 2006. Ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός μου με όσα είχα ζήσει εκεί, που ήθελα να τον μεταφέρω σε όσο των δυνατών περισσότερους - φίλους, γνωστούς και άγνωστους - εκπαιδευτικούς και να τους μυήσω σ' αυτό που η ομάδα Θαλής και Φίλοι πρότεινε και είχε ήδη πραγματοποιήσει, πειραματικά, κατά την σχολική χρονιά 2005-2006 στην Αθήνα, στις Λέσχες Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας.
Στην αξιοποίηση, δηλαδή, των αφηγηματικών διαδικασιών για μια εναλλακτική προσέγγιση των Μαθηματικών μέσα από τα βιβλία "Μαθηματικής Λογοτεχνίας", τα οποία πρότεινε η ομάδα και για τα οποία πρόσφερε πλούσιο υλικό και ενδιαφέρουσες προτάσεις για δραστηριότητες.

Το 2006 ήταν η πρώτη χρονιά που διοργανώθηκε το εργαστήρι Λεσχών Ανάγνωσης και η επιτυχία που είχε σημειώσει ήταν κατά κοινή ομολογία μοναδική. Περισσότεροι από εκατό συμμετέχοντες, κατά το πλείστον εκπαιδευτικοί, αλλά όχι μόνο, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε τις καθημερινές ομιλίες του Απόστολου Δοξιάδη, με τον γενικό  τίτλο: "Ευκλείδεια Ποιητική", του Τεύκρου Μιχαηλίδη, με τον γενικό τίτλο: "Η αφήγηση ως εργαλείο" και άλλες πολλές και ενδιαφέρουσες ομιλίες από αξιόλογους επιστήμονες μεταξύ των οποίων και ο Barry Mazur, ο οποίος μας γοήτευσε όλους στη διάρκεια της δίωρης εισήγησής του, την τελευταία μέρα του πενθημέρου.
Θα πρέπει, πιστεύω, να τονιστεί πως η παρακολούθηση των ομιλιών δεν απαιτούσε, τουλάχιστον όχι πάντα, κάποια ιδιαίτερη γνώση Μαθηματικών και έμεναν το ίδιο γοητευμένοι με τους παρεβρισκόμενους μαθηματικούς και οι..φιλόλογοι, οι οποίοι δεν αποτελούσαν καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των συμμετεχόντων!! 
Σε περίπτωση που κάποιος αμφισβητεί τα γραφόμενά μου, πως οι εισηγήσεις δηλαδή, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ, απευθύνονταν όχι κατ' αποκλειστικότητα σε μαθηματικούς, αλλά στο ευρύτερο κοινό, μπορεί να το διαπιστώσει και μόνος του με μια απλή επίσκεψη εδώ, όπου υπάρχουν τα video των περισσότερων ομιλιών.

Το 2006, όμως έγινε μόνο η αρχή, για ένα πενθήμερο που θα επαναλαμβανόταν στο εξής κάθε χρόνο.
Το 2007, από τις 2 μέχρι και τις 7 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε και πάλι στην Πάρο η ίδια γνωστή, συναρπαστική ιστορία, με πολλούς νέους φίλους, από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Είχα τη μεγάλη χαρά και την ιδιαίτερη τιμή, τη χρονιά αυτή να μην παρακολουθώ απλά το πενθήμερο, αλλά να συμβάλω ενεργά με τον συντονισμό δύο απογευματινών βιωματικών εργαστηρίων. Τα βιβλία που είχα "επεξεργαστεί" και για τα οποία έκανα προτάσεις στις ομάδες των φίλων που κάθε απόγευμα συμμετείχαν ενεργά σε Λέσχη Ανάγνωσης, ήταν το "Από την Παράνοια στους Αλγορίθμους, η 17η Νύχτα και άλλες διαδρομές" του Απόστολου Δοξιάδη, καθώς και "Η ακολουθία της Οξφόρδης" του Γκιγέρμο Μαρτίνες. Η εμπειρία μου αυτή τη χρονιά ήταν ακόμη πιο συναρπαστική από την προηγούμενη και οι γνωριμίες μου μέσα από αυτή τη δραστηριότητα κατέληξαν σε φιλίες, αλλά και σε...κουμπαριές!! :) 
[Τόσο μεγάλο ήταν το δέσιμο μεταξύ μας, που αποφασίσαμε να το ... επισημοποιήσουμε :):)]

Το 2008, η όμορφη ιστορία του πενθήμερου ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ, σημείωσε δυο σημαντικές αλλαγές. Αρχικά άλλαξε ...νησί! Από την Πάρο οι ιστορίες μεταφέρθηκαν στη Σκιάθο. Αυτή ήταν η χωρική-γεωγραφική αλλαγή που επιτελέσθηκε. Η δεύτερη και ουσιαστικότερη αλλαγή ήταν επίσης χωρική, αλλά αφορούσε στη θεματική του πενθημέρου, η οποία διευρύνθηκε με αστυνομική λογοτεχνία και λογοτεχνία γενικότερα! Ο Πέτρος Μάρκαρης, η Ισμήνη Καπάνταη, ο Αβραάμ Κάουα συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των ομιλητών, δίπλα στους μαθηματικούς, λογοτέχνες και μη, και  εμπλούτισαν το ήδη ενδιαφέρον και πλούσιο πρόγραμμα του πενθημέρου  με αποτέλεσμα  να επεκτείνουν τον λογοτεχνικό χώρο στον οποίον κινούνταν μέχρι τώρα η θεματική των προτεινόμενων βιβλίων. Η διεύρυνση αυτή αρχικά έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και στη συνέχεια αποδείχτηκε αναγκαία, αφού στο μεταξύ η ομάδα Θαλής και Φίλοι είχε αποκτήσει πολλούς μη μαθηματικούς νέους φίλους, οι οποίοι ασφαλώς δε θα έπρεπε να παραμένουν απλοί θεατές, αλλά να συμμετέχουν ενεργά σε κάθε μορφή δραστηριότητας.
Έτσι, ακολουθώντας την "εξελικτική διαδικασία" οι ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ, γνωστές πλέον στο ευρύ κοινό, επαναλήφθηκαν το 2009, στον Άγιο Νικόλαο της Νάουσας με τη συμμετοχή πολλών ομιλητών, όπως και πολλών συμμετεχόντων από κάθε γνωστική περιοχή, αλλά με κοινή συνισταμένη την αγάπη προς την ανάγνωση, την αναζήτηση, τον στοχασμό γενικότερα.
Σ' αυτό το τελευταίο πενθήμερο είχα - και πάλι - τη χαρά και την τιμή να συντονίζω τη Λέσχη Ανάγνωσης που διάβαζε το Logicomix, του Απόστολου Δοξιάδη. Το βιωματικό εργαστήρι παρακολούθησαν μεταξύ των συμμετεχόντων και ο κος Παύλος Καλιγάς, η κα Αθηνά Κακούρη κι άλλοι διαπρεπείς ομιλητές του πενθημέρου που ήθελαν να δουν και να γνωρίσουν από κοντά τι μπορεί να κάνει κανείς σε μια Λέσχη Ανάγνωσης. Ήταν ίσως η συναρπαστικότερη όλων των προηγούμενων ιστοριών, αυτή η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΝΩΣΤΩΝ, στον Άγιο Νικόλαο, πέρυσι.

Φέτος, ακολουθώντας πια πιστά την πετυχημένη συνταγή, η ομάδα διοργανώνει και πάλι στον Άγιο Νικόλαο της Νάουσας, το πενθήμερο εργαστήρι, το αναλυτικό πρόγραμμα του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ, και,  αν σας το επιτρέπουν οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, να συμπληρώσετε τη αίτηση για τη συμμετοχή σας! :)
Οι  δύο ομάδες που παρακολούθησαν πέρυσι το απογευματινό εργαστήρι με θέμα το Logicomix.

3 σχόλια:

  1. Πολλές ιστορίες με πολλούς αγνώστους. Όσοι έχουμε πάρει μέρος σε ένα τουλάχιστον καλοκαιρινό εργαστήρι αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα γραφόμενά σου και μας έρχονται στο μυαλό εικόνες από τις συναρπαστικές καλοκαιρινές μας ιστορίες που συνοδεύονταν από ατέρμονες συζητήσεις. Ας ελπίσουμε ότι οι συγκεκριμένες συναντήσεις θα συνεχιστούν για πολλά ακόμη χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αστέριος Δαμουλάς20 Ιουνίου 2010 στις 11:12 π.μ.

    Καλημέρα Κατερίνα
    Ενδιαφέροντα πράγματα και πάλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, πράγματι ενδιαφέροντα Αστέριε.

    Είσαστε όλοι, μαθηματικοί και μη, εκπαιδευτικοί και μη, ευπρόσδεκτοι, σε μια μεγάλη παρέα που συζητά για Λογοτεχνία και Μαθηματικά ή
    για Μαθηματικά και Λογοτεχνία.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή