Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΤΡΙΤΗ 23/11, ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΤΕΝΙ ΓΚΕΝΤΖ

17 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα,
    θα υπάρχει διαδικτυακή ισως μετάδοση για τους μακρινούς;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, καλή βδομάδα.
    Δεν μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα.
    Θα ανέβει όμως το video, ως συνήθως, στο site της ομάδας.

    www.thalesandfriends.org

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ στη Θεσσαλονίκη, θα μείνουμε πίσω; Περιμένουμε πρόσκληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάτι συζητήθηκε και για Θεσσαλονίκη.

    Ίσως σε συνεργασία με το εδώ Γαλλικό Ινστιτούτο.
    Το έχω προτείνει ήδη στην υπεύθυνη του Γ.Ι.

    (μου είχες στείλει παλιότερα μια εργασία που έκαναν μαθητές σου σχετικά με τα βιβλία του Ντενί Γκετζ; Θυμάμαι κάτι, πέρα από τις ερωτήσεις της τελευταίας του ομιλίας, που τις έχουμε κι οι δυο αναρτήσει, αλλά όχι με σιγουριά...βοηθάς λίγο;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι σου τις είχα στείλει. Τις έχω ακόμη στο blog μου. Νοέμβριος 2008.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατάλαβα τι μου είπες. Θα ψάξω να τη βρω την εργασία και θα σου τη στείλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα. Θα ήθελα κάποιος να μου απαντήσει σε κάτι ερωτήσεις σχετικά με την εκδήλωση. (Ίσως να είναι υπάρχουν κάπου σημειωμένες και εγώ να μην τις έχω δει) Επειδή θα είναι η πρώτη φορά που θα παρευρεθώ σε κάτι τέτοιο, χρειάζομαι κάποια πρόσκληση ή κατι παρόμοιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. kalispera!

    h eisodos einai eleu8erh.

    8a xaroume na sas doume.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή επιτυχία Κατερίνα στην εκδήλωση! Δεν ξέρεις πόσο θα ήθελα να ήμουν εκεί την Τρίτη (ή μάλλον ξέρεις!) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευχαριστώ πολύ Ανδρέα!

    Φαντάζομαι πως θέλεις να έρθεις την Τρίτη τόσο όσο θα ήθελες να είσαι και στο συνέδριο της ΕΜΕ στη Χαλκίδα το τριήμερο που μόλις πέρασε...
    Εντάξει ίσως να θέλεις και λίγο περισσότερο.. :)

    [Είδα τη Λίνα, παρακολουθήσαμε μαζί την κεντρική ομιλία του Πνευματικού.]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατερίνα μου, καλησπέρα και χρόνια πολλά!
    Σου εύχομαι υγεία, χαρά και δημιουργική ελευθερία!

    Η εκδήλωση - αφιέρωμα για τον Ντένι Γκετζ ήταν πολύ ενδιαφέρουσα - και ήταν και σκηνοθετημένη με άποψη. Χάρηκα πολύ που ήμουν εκεί! Πρέπει να ήταν ενδιαφέρον τύπος ο Ντένι, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έγραψε μερικά πολύ όμορφα βιβλία μαθηματικής λογοτεχνίας.

    Μερικές κουβέντες του Ντένι Γκετζ που άκουσα στην εκδήλωση και μου έκαναν εντύπωση θα προσπαθήσω να μεταφέρω παρακάτω:

    "Οι άνθρωποι δε συγκρατούν τα γεγονότα αλλά τη διήγηση που ακούν για τα γεγονότα",

    "Στην αλήθεια της γνώσης πρέπει να προσθέσεις την αλήθεια του ποιητή",

    "Ένα σημείο είναι κάτι χωρίς διάσταση, κάτι που σχεδόν δεν υπάρχει, ενώ δύο σημεία (που δεν ταυτίζονται) είναι ένα δυνάμει ευθύγραμμο τμήμα, μια δυνάμει ευθεία. Ένα τρίτο σημείο που προστίθεται στα δύο αυτά σημεία (το οποίο ούτε ταυτίζεται ούτε ευθυγραμμίζεται μαζί τους) διευρύνει τη διάσταση των σημείων από ένα (ευθεία) σε δύο... Με το σκεπτικό αυτό, όποιος δεν ευθυγραμμίζεται/ταυτίζεται, διευρύνει τον κόσμο..."

    "Είναι καθήκον του ανθρώπου να αισθάνεται ένα κενό ικανοποίησης από τη ζωή, ώστε να έχει κίνητρο να αγωνιζεται για ατομικές και συλλογικές επιδιώξεις..."

    "Ο κόσμος των μαθηματικών δεν είναι ένας κλειστός κόσμος άκρατου ορθολογισμού που ευνοεί τη μοναχικότητα... Η ουσία των μαθηματικών είναι η ονειροπόληση, η φαντασία και η ελευθερία του πνεύματος..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπορώ να πω οτι αυτό που άκουσα σχετικά με τα σημεία και την διεύρυνση του κόσμου ήταν ό,τι πιο όμορφο έχω ακούσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νίκο, σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, τις οποίες ανταποδίδω.

    Σε ευχαριστώ επίσης που μετέφερες στο blog, εν είδη σχολίου, κάποια από όσα έχει πει ο Ντενί Γκετζ, που εσύ τα άκουσες στην εκδήλωση και σου έκαναν εντύπωση. Η αλήθεια είναι πως έχει πει απίστευτα όμορφα πράγματα. Όταν ετοίμαζα την ομιλία μου δεν ήξερα τι να πρωτοπώ από όσα θυμάμαι από τις ομιλίες του ή από τα βιβλία του ή από τις ιστορίες που μας έλεγε στο τραπέζι που ακολουθούσε μετά τις εκδηλώσεις. Εκεί νομίζω έχω ακούσει τα καλύτερα.
    Ήταν ανεξάντλητος, ένας βαθύτατα ανθρώπινος και δίκαιος άνθρωπος.. Νιώθω πολύ τυχερή που είχα την ευκαιρία να τον συναναστραφώ, έστω και τόσο λίγο..
    Αν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο του "η έπαυλη των ανδρών", νομίζω πως πρέπει να το κάνεις.
    Είμαι σίγουρη πως θα σε αγγίξει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου Γιάννη. Χαίρομαι που ήρθες και χαίρομαι που αυτή η "σημειακή ιστορία" που μας είχε πει ο Ντενί Γκετζ κι εγώ επανέλαβα την Τρίτη σου "έμεινε". Έτσι μου έχει μείνει κι εμένα γι' αυτό τη λέω στους μαθητές μου στο σχολείο. Τη μεταφέρω κι εδώ για όσους, πιθανόν, αναρωτιούνται για ποιο θέμα μιλάει..

    «Τι είναι ένα σημείο;» ρώτησε το κοινό του ο Ντενί Γκετζ. «Τι είναι; Είναι ένα τίποτα, είναι κάτι χωρίς διαστάσεις, χωρίς ύπαρξη.» Αφού έκανε μια μικρή παύση συνέχισε.
    «Αλλά δυο σημεία; Τι είναι;» Κάποιοι βιαστήκαμε να απαντήσουμε «ευθεία» κι άλλοι «ευθύγραμμο τμήμα», «Ναι!» μας είπε, «Αν όμως είναι, το ένα πάνω στο άλλο, τότε και πάλι ένα μόνο σημείο είναι. Αν δεν είναι το ένα πάνω στο άλλο είναι ένα ευθύγραμμο τμήμα».
    Και πάλι έκανε μικρή παύση. Τόση ακριβώς όση χρειαζόταν για να σχηματοποιηθούν τα λόγια του στο μυαλό μας.
    Τέλος ρώτησε: «Και τα τρία σημεία; Τι είναι τα τρία σημεία;…», κι αφού έκανε πάλι αυτό που στα Μαθηματικά αποκαλούμε διερεύνηση, εξετάζοντας όλες τις δυνατές σχετικές θέσεις τριών σημείων, τέλειωσε την ιστορία του με την περίπτωση εκείνη που το τρίτο σημείο βρίσκεται εκτός του ευθύγραμμου τμήματος των δύο άλλων.
    «Τι γίνεται τότε;», μας ρώτησε με μια φλογίτσα να τρεμοπαίζει στο βλέμμα του.
    «Ε, λοιπόν, το τρίτο αυτό σημείο, αυτό που βρίσκεται έξω από το ευθύγραμμο τμήμα, ορίζει ένα επίπεδο, δηλαδή ορίζει μια δεύτερη διάσταση. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Το Συμπέρασμα είναι πως όποιος δεν ευθυγραμμίζεται διευρύνει τον κόσμο!»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ χαρηκά περισσότερο γιατί άκουσα και βρέθηκα τόσο κοντά με τιτάνες της ελληνικής διανόησης (και δεν είναι υπερβολή). Αυτή την εμπειρία, όμως, την οφείλω σε αυτό το blog ,που πολύ πρόσφατα ανακάλυψα, και σας ευχάριστω γι΄ αυτό. Ελπίζω και σε άλλες εκδηλώσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή