Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 2011, Μέρος 2ο

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την απολαυστική ομιλία του Τεύκρου Μιχαηλίδη!
Από την αρχή του Μαθηματικού Πανηγυριού, στις 10.30,  είχαμε δει και ακούσει πολλές ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που διέφεραν μεταξύ τους τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς την έκφραση! Μουσικοχορευτικό, θεατρικά, εισηγήσεις με γενικά και ειδικά θέματα από τα Μαθηματικά απαιτούσαν το χρόνο τους για να αφομοιωθούν και να καταχωριστούν στο μυαλό μας και στη μνήμη μας! Το διάλειμμα ήταν απαραίτητο και για μας που ενθουσιασμένοι  παρακολουθούσαμε, αλλά και για τα σχολεία που είχαν σειρά στο πρόγραμμα! Μια γρήγορη πρόβα, σε μια προσπάθεια εγκλιματισμού..
"Πού θα σταθούμε, πόσα βήματα θα κάνουμε, πώς θα μεταφέρουμε τα σκηνικά, από ποια γωνιά θα βγούμε..." Αυτά  κι άλλα παρόμοια φαίνονταν να απασχολούν τους μαθητές του 1ου ΓΕ.Λ Κομοτηνής οι οποίοι άνοιγαν το δεύτερο μέρος του προγράμματος. Τα παιδιά με επαγγελματική ευσυνειδησία, με πολλή σοβαρότητα και υποκριτική ικανότητα κατάφεραν να μεταφέρουν άψογα ένα  μέρος της δίωρης παράστασής τους, που είχαν ήδη ανεβάσει με μεγάλη επιτυχία στις 4 και 5 Μαΐου στην Κομοτηνή.
"Η δέκατη έβδομη νύχτα", θεατρική διασκευή του έργου του Απόστολου Δοξιάδη,  σε μια απόδοση που είμαι σχεδόν σίγουρη ότι θα  ζήλευε ο Γιώργος Κοτανίδης, ο οποίος είχε υποδυθεί τον Κουρτ Γκέντελ στην παράσταση που ανέβηκε το 2006 σε σκηνοθεσία του Αντώνη Καφετζόπουλου!
Τα παιδιά ήταν κατά κοινή ομολογία (τουλάχιστον από τα σχόλια που έγιναν μεταξύ των θεατών) ισάξια καταξιωμένων ηθοποιών!


Το Γυμνάσιο της Καρυώτισσας, στη συνέχεια, μας απέδειξε ότι μια λέσχη ανάγνωσης μαθηματικής λογοτεχνίας μπορεί να ασχοληθεί με θέματα των οποίων η διασύνδεση με τα Μαθηματικά δεν είναι άμεσα καταφανής! Τα παιδιά  είχαν διαβάσει το βιβλίο του Μαρκ Χάντον, "ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα;", αλλά αντί να  ρίξουν το βάρος στα Μαθηματικά που απασχολούν τον Κρίστοφερ, τον μικρό ήρωα του Χάντον, όπως έκαναν άλλες λέσχες που διάβασαν το βιβλίο αυτό, έστρεψαν την προσοχή τους στην ιδιαιτερότητα του Κρίστοφερ -που είναι παιδί με ειδικές δεξιότητες - και συνέδεσαν τις δραστηριότητες της λέσχης τους με επισκέψεις στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γιαννιτσών. Γνωρίζοντας από κοντά τους μαθητές  του ειδικού σχολείου, κατάφεραν  να φωτίσουν διαφορετικά τη δική τους καθημερινότητα και να εκτιμήσουν αυτά που από  οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε  πως είναι αυτονόητα..Τα σχόλια των ίδιων των παιδιών για την εμπειρία τους από τη συμμετοχή στη λέσχη μας έκαναν να σκεφτούμε βαθιά και να συμφωνήσουμε μαζί τους πως για να κερδίσουμε το στοίχημα με τη ζωή θα πρέπει να αγωνιστούμε!








Σειρά είχε το 3ο ΓΕ.Λ Βόλου! Το θέμα τους ήταν "Μαθηματικά και Φιλοσοφία"! Τα παιδιά μοιράστηκαν μαζί μας την εμπειρία τους από τα ταξίδι που πραγματοποίησαν στο Παρίσι, όπου βάδισαν στα μονοπάτια της γνώσης, της φιλοσοφίας και των μαθηματικών, ακολουθώντας τα βήματα του Ντεκάρτ!! Βέβαια το Παρίσι αποτελούσε έναν από τους πολλούς προορισμούς που θα μπορούσε να έχει το  ταξίδι που πραγματοποίησαν, αφού στο άλλο ταξίδι που έκαναν, το νοητικό ταξίδι που κάνει ο καθένας μας αναζητώντας τη γνώση, είχαν ασχοληθεί με τον Αριστοτέλη, με τον Ρίμαν και άλλους τινές αμιγώς μαθηματικούς, αμιγώς φιλοσόφους, αλλά και αρκετούς μαθηματικοφιλοσόφους!










Και επειδή τα μαθηματικά και η φιλοσοφία συγκλίνουν, από το 1931 και μετά, στο ποικιλοτρόπως ερμηνευόμενο Θεώρημα της Μη Πληρότητας του Κουρτ Γκέντελ, το 3ο ΓΕ.Λ Βόλου έκλεισε την παρουσίασή του με ένα σύντομο σκετσάκι από τις τελευταίες μέρες της ζωής του Κουρτ Γκέντελ, όπως παρουσιάζεται στο θεατρικό "η δέκατη έβδομη νύχτα" του Α. Δοξιάδη.

Και ήρθε η σειρά του 3ου Γυμνάσιου Θέρμης, ενός σχολείου με μεγάλη παράδοση στις λέσχες ανάγνωσης! Πέρυσι  είχαν φιλοξενήσει  το Μαθηματικό Πανηγύρι  στις εγκαταστάσεις του σχολείου τους. Εκεί, πέρα από τη φιλοξενία τους,  μας είχαν γοητεύσει με τη θεατρική διασκευή των Πυθαγορείων Εγκλημάτων! Πρόπερσι είχαν σαρώσει τα χειροκροτήματα με το "τελευταίο παραμύθι του Μιγκέλ Τόρες Ντα Σύλβα" σε μια πρωτότυπη αυτοαναφορική θεατρική μεταφορά!
Εντάξει, κάποτε η έμπνευση στερεύει.. Αν δεν κατάφερναν να μας ενθουσιάσουν και φέτος, νομίζω πως έπρεπε να δείξουμε κατανόηση! :))
Αλλά φαίνεται πως σε κάποιους ανθρώπους η έμπνευση δεν στερεύει ποτέ! Η πρωτότυπη παρουσίαση του βιβλίου του Ντενί Γκετζ, "Το θεώρημα του παπαγάλου", που είχαν ετοιμάσει για το φετινό πανηγύρι ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους που  το παρακολουθούσαν! Σύντομα θα το αναρτήσουμε (ελπίζω)  στο site της ομάδας Θαλής+Φίλοι και θα έχετε την ευκαιρία να το δείτε κι εσείς! :)
Κώστα Μήρτσος, μοντάζ!



Μετά από ένα σύντομο διαλειμματάκι το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τη λέσχη ανάγνωσης του 2ου Γυμνασίου των Ν. Μουδανιών ή για να είμαι ακριβής θα πρέπει να πω "με τις λέσχες ανάγνωσης του 2ου Γυμνασίου των Ν. Μουδανιών", αφού στο σχολείο  λειτούργησαν δυο λέσχες, στις οποίες σαράντα μαθητές διάβασαν  τα Πυθαγόρεια Εγκλήματα! Οι καθηγήτριες που συντόνισαν τις λέσχες, αδυνατώντας να μεταφέρουν ένα τόσο πολυπληθές μαθητοσύνολο από τη Χαλκιδική στη Θεσσαλονίκη, ήρθαν οι ίδιες και μας παρουσίασαν εν συντομία τη δουλειά που έκαναν στις λέσχες τους. Μια μικρή γεύση μπορούμε να πάρουμε από το blog της λέσχης τους πατώντας εδώ!

Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων έκλεισε με μια καθαρά μαθηματική παρουσίαση από τον μαθητή Γιώργο Φακαλή, του 2ου Λυκείου Ανατόλια!  "Μετρώντας το άπειρο", γεωμετρικές αποδείξεις της ισοδυναμίας του πλήθους του συνεχούς διαστήματος [0,1] με το [0,2] και με το R! Ο Γιώργος, τελειόφοιτος το Σάββατο και πιθανότητα φοιτητής σε κάποια πολυτεχνική σχολή σήμερα, με γραφικές παραστάσεις απλών γραμμικών συναρτήσεων, όπως η f(x)=2x, μας απέδειξε εύληπτα μέσω των μαθηματικών, αυτό που οι αισθήσεις μας - και κατά συνέπεια η διαίσθησή μας - δυσκολεύονται να αντιληφθούν!

Οι παρουσιάσεις των παιδιών ολοκληρώθηκαν! Σειρά έχει το παιχνίδι γνώσεων που για περισσότερο από μια ώρα μας διασκέδασε και μας κράτησε σε αγωνία, καθώς από τις τέσσερις ομάδες που συμμετείχαν στον τελικά οι δύο βρίσκονταν πολύ κοντά στη βαθμολογία..
Αλλά για τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες του παιχνιδιού και για τη λήξη του Μαθηματικού Πανηγυριού, θα μάθουμε στην επόμενη ανάρτηση!
Καλό απόγευμα σε όλους!

2 σχόλια:

  1. άνοιξε η όρεξη του φιλοθεάμονος αναγνώστη :-0

    Θα ανέβουν βίντεο στη σελίδα του Θαλή ή youtube?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν ανέβουν θα σε ειδοποιήσω πάραυτα :)

    χαίρομαι πολύ που δημιουργήθηκε τέτοια είδους επιθυμία στους φιλοθεάμονες αναγνώστες! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή