Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ σας προσκαλεί στην ημερίδα με τίτλο:
    «Ερευνητικές Εργασίες στο Λύκειο: οι προτάσεις της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ»
Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27, 546 21 Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 374800)

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

10:30  Κεντρική ομιλία : Το θεσμικό πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών στο Λύκειο
                                          Γιώργος Μανωλίδης, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ02, Νομού Κιλκίς

11:15 Στρογγυλό τραπέζι: Οι Ερευνητικές Εργασίες στην πράξη
 
Πέντε εκπαιδευτικοί καταθέτουν την εμπειρία τους από την πρώτη εφαρμογή του θεσμού της Ερευνητικής Εργασίας, ανταλλάσσουν απόψεις και συζητούν με το κοινό. Συμμετέχουν:
 
Τεύκρος Μιχαηλίδης ( Κολλέγιο Αθηνών) «Η επιστήμη στην Αλεξάνδρεια των Πτολεμαίων», ερευνητική εργασία βασισμένη κυρίως στο βιβλίο "Τα αστέρια της Βερενίκης", (Ψυχογιός)  του Ντενί Γκετζ
Στέλλα Δημητρακοπούλου (3ο Λύκειο Βόλου) «Η Λογική στα χνάρια της Φιλοσοφίας: Μια διεπιστημονική προσέγγιση των Μαθηματικών, της Λογικής και της Φιλοσοφίας» με βάση τα βιβλία: Logicomix (Ίκαρος) του Απόστολου Δοξιάδη, Οι Μαθηματικοί Διάλογοι (1ος διάλογος) του Alfred Renyi και Τα Τέσσερα Χρώματα του Καλοκαιριού (Πόλις) του Τεύκρου Μιχαηλίδη.

Κατερίνα Καλφοπούλου (1ο Λύκειο Νεάπολης) «Η επινόηση της γραφής και της αρίθμησης. Η ανάπτυξη των κωδίκων και η μεταξύ τους αλληλεπίδραση»,  ερευνητική εργασία βασισμένη σε επτά βιβλία, μεταξύ των οποίων «ο Ταξιδευτής των Μαθηματικών» (Κέδρος) του Κάλβιν Κλόουσον.

Ανδρέας Λύκος (1ο Λύκειο Κομοτηνής) «Μαθηματικά, τέχνη και ιστορία συναντιούνται σε ένα μυθιστόρημα αστυνομικής λογοτεχνίας», ερευνητική εργασία βασισμένη κυρίως στο βιβλίο «Πυθαγόρεια Εγκλήματα» (Πόλις) του Τεύκρου Μιχαηλίδη.

Μαρία Πατσιά (Λύκειο Σουφλίου) «Σουφλί: μεταξένια νήματα από το παρελθόν στο παρόν», ερευνητική εργασία με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της Διδούς Σωτηρίου: "Τα παιδιά του Σπάρτακου"

Διάλειμμα

12.30 Στρογγυλό τραπέζι: Προτάσεις για ερευνητικές εργασίες

Γιάννης Θωμαΐδης, Διδάκτωρ Διδακτικής των Μαθηματικών, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ03 Νομού Κιλκίς, «Η ιστορία των μαθηματικών ως πηγή ιδεών για ερευνητικές εργασίες στο Λύκειο»

Τεύκρος Μιχαηλίδης ( Κολλέγιο Αθηνών) «Δημιουργική ανάγνωση ενός βιβλίου μαθηματικής λογοτεχνίας», βασισμένη στα βιβλία «Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού» (Πόλις) του Τεύκρου Μιχαηλίδη και «Οι μεταμορφώσεις του λογισμού» (Εκκρεμές) του Gilles Dowek

Κατερίνα Καλφοπούλου «Εξηγώντας τα Μαθηματικά. Μια προσπάθεια βασισμένη σε βιβλία σύγχρονων στοχαστών».  Η ερευνητική εργασία θα βασιστεί στα βιβλία: «Εξηγώντας τα μαθηματικά στις κόρες μου» (Κέδρος) του Ντενί Γκετζ, «Επιστολές σε μια νεαρή μαθηματικό» (Τραυλός) του Ίαν Στιούαρτ και «Από την παράνοια στους αλγορίθμους, 17η  νύχτα και άλλες διαδρομές» (Ίκαρος) του Απόστολου Δοξιάδη.

3 σχόλια:

  1. Μακάρι να μπορούσα να έρθω. Κατερίνα, ξέρεις αν η ημερίδα θα βιντεοσκοπηθεί και αναρτηθεί αργότερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιθανόν κάποιο μέρος της.
      Θα είναι διαθέσιμο όμως όλο το υλικό στο διαδίκτυο.

      Καλή σχολική χρονιά.

      Διαγραφή
  2. We would propose stopping by the helpful internet site for
    far more info.

    Look into my web page :: http://www.marsvenusatwork.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή