Τον τελευταίο καιρό, λίγο επειδή η ομάδα Θαλής+Φίλοι γιορτάζει τα πέντε χρόνια λειτουργίας της, λίγο επειδή υπάρχει μια τάση προς νέες κοινωνικές δραστηριότητες, που διακρίνονται από επιμορφωτικές και διαδραστικές ιδιότητες, γράφονται πολλά άρθρα και γίνονται διάφορες εκπομπές με θέμα τις Λέσχες Ανάγνωσης. Έτσι έγινε ευρύτερα γνωστό ότι υπάρχουν άνθρωποι,
οι οποίοι σε τακτά χρονικά διαστήματα συναντιούνται για να συζητήσουν γύρω από ένα βιβλίο που έχουν ήδη διαβάσει και να ανταλλάξουν απόψεις, εστιάζοντας σε όσα κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης τους ενέπνευσαν ή τους προβλημάτισαν. Το αποτέλεσμα είναι να ρωτούν πολλοί πώς θα μπορούσαν να συμμετέχουν και οι ίδιοι στις συναντήσεις μιας Λέσχης και άλλοι πάλι να αναρρωτιούνται πώς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια τέτοια ομάδα φιλαναγνωστών με κοινά ενδιαφέροντα. Τέλος, υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι ενθουσιάζονται τόσο πολύ όταν μαθαίνουν για τις Λέσχες, που ζητούν άμεσα να συμμετέχουν σε μια αναγνωστική ομάδα.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει κι εκείνη η γλυκύτατη κυρία, γύρω στα εβδομήντα, η οποία άκουσε σε μια εκδήλωση να γίνεται λόγος για τις Λέσχες και ήρθε αμέσως μετά να μου πει: "Θα ήθελα να φτιάξετε για μένα και τους φίλους μου μια Λέσχη! Μπορούμε να ξεκινήσουμε το Σάββατο;" Ήταν τόσο συμπαθητική και αδημονούσε τόσο, που θα ήθελα πολύ ευχαρίστως να τη βοηθήσω, αλλά συμμετείχα ήδη σε δυο Λέσχες εκείνον τον καιρό και δεν είχα τα χρονικά περιθώρια για μια τρίτη! Της εξήγησα όμως πόσο εύκολο είναι να βρει μια λέσχη, που ήδη λειτουργεί ή, ακόμη καλύτερα, να δημιουργήσει μια με τους φίλους της, αρκεί να πληρούνται δυο τρεις βασικές προϋποθέσεις, με πρώτη και καλύτερη να βρεθούν δέκα με δεκαπέντε ενδιαφερόμενοι, χωρίς να σημαίνει πως με λιγότερους ή περισσότερους, για αρχή τουλάχιστον, θα υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας. Και, εξίσου σημαντική προϋπόθεση, να προθυμοποιηθεί ένα τουλάχιστον από αυτά τα άτομα, και να δεχτεί να αναλάβει το συντονισμό της ομάδας. Τέλος μένει ο χώρος των συναντήσεων, ο οποίος μπορεί να είναι κάθε βολικός και ήσυχος χώρος, όπως μια βιβλιοθήκη ή ένα μπαρ ή ένα βιβλιοπωλείο ή ένα στούντιο φωτογραφίας, σαν κι αυτό που φιλοξένησε πέρυσι τη δική μου λέσχη. Ακόμη κι ένα άνετο σαλόνι σπιτιού, με την προϋπόθεση, βέβαια, πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν ανοίγει η πόρτα στο ευρύτερο κοινό, γιατί όπως καταλαβαίνετε μπορεί να προκύψει το αδιαχώρητο. :) Εν πάσει περιπτώση, ο χώρος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε εξυπηρετικός χώρος, αρκεί να εμπνέει τους παρεβρισκόμενους, να προσφέρει μια φιλική γωνιά με καφέ ή τσάι ή ό,τι, οι φίλοι που απαρτίζουν τη λέσχη, προτιμούν να καταναλώνουν ενώ συζητούν.
Τώρα, το γιατί να εμπλακεί κανείς σε μια τέτοια διαδικασία και να αρχίσει να ψάχνει σε ποιου... σαλόνι θα πάει να συζητήσει για το βιβλίο που διάβασε, ίσως να είναι ένα εύλογο ερώτημα, δεδομένου πως η ανάγνωση θεωρείται μια πράξη μοναχική, όπως άλλωστε και η συγγραφή. Ίσως όμως αυτός να είναι και ο κυριότερος λόγος, η μοναχικότητα της ανάγνωσης, που κάνει τελικά αναγκαία την αναζήτηση μιας συντροφικής αναγνωστικής εμπειρίας. Η επιθυμία να μοιράσεις και να μοιραστείς τα συναισθήματα, τη γνώση, τον προβληματισμό, την αναζήτηση, να συναναστραφείς, να ανταλλάξεις. Ίσως ακόμη και η ανάγκη της δικαίωσης πως αυτό που σου άρεσε [ή δε σου άρεσε], άρεσε εξίσου [ ή δεν άρεσε εξίσου ] και σε άλλους ανθρώπους...
Δεν ξέρω ποιο μπορεί να είναι το βαθύτερο κίνητρο που μας ενώνει σε μια αναγνωστική ομάδα και ούτε θα ισχυριζόμουν πως είναι το ίδιο ακριβώς σε όλους μας. Είμαι βέβαιη όμως πως είναι το ίδιο ισχυρό σε όσους συμμετέχουμε τρία και τέσσερα χρόνια σε Λέσχες Ανάγνωσης, με αμείωτο ενδιαφέρον, κάτι που φαίνεται επειδή δε λείπουμε ποτέ από τις προγραμματισμένες, μηνιαίες συνήθως, συναντήσεις μας, στις οποίες έχουμε πάντα να πούμε τόσα πολλά, ώστε μένουμε πάνω από τρεις ώρες, χωρίς ποτέ να εξαντλούμε πλήρως το θέμα μας, με αποτέλεσμα κάποιες φορές, κυρίως στις ανοιξιάτικες συναντήσεις, να συνεχίζουμε την κουβέντα με κρασί ή μπίρα στην πιο κοντινή ταβέρνα... Δεν ξέρω ποιο μπορεί να είναι το βαθύτερο κίνητρο του καθενός, ούτε καν ποιο είναι το βαθύτερο κίνητρο το δικό μου... Ξέρω όμως τι αποκομίζω με τη συμμετοχή μου σε μια τέτοια δραστηριότητα...και ξέρω πως δε μπορεί να συγκριθεί με άλλες μορφές ψυχαγωγίας. Και επείδη, αυτό που αποκομίζω, το θεωρώ πολύ σημαντικό πιστεύω πως αξίζει να δοκιμάσει κανείς να περάσει από τη θεωρία περί λεσχών στην πράξη της ...ομαδικής ανάγνωσης ή, για να ακριβολογούμε, στην ομαδική συζήτηση που ακολουθεί μετά από τη μοναχική ανάγνωση!
Κι αν δεν έχει ανθρώπους στον κύκλο του που δηλώνουν φιλαναγνώστες, τότε μπορεί να αναζητήσει μια Λέσχη Ανάγνωσης από τις υπάρχουσες, ώστε να έρθει σε μια πρώτη επαφή με την όλη διαδικασία.
Η προσωπική μου εμπειρία μου λέει πως όποτε μου άρεσε κάτι πάρα πολύ ή όποτε ήθελα κάτι πάρα πολύ συνέτρεχαν, σχεδόν, όλα έτσι, ώστε να προκύψει...:):):)
Μήπως έχετε σκοπό να μαζευτείτε μεταξύ 10-15 Φεβρουαρίου; Αν ναι, θέλω να έρθω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποψε στις 22.00 στο καναλι της Βουλης εχει τις 'Αγριες Φραουλες' του Bergman,σας το προτεινω αν εχετε χρονο και διαθεση!:-)
Καλα να περνατε!
Οψιδιανος
Λοθος ωρα!Ειναι στις 22.30!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα λεμε:-)
Η αλήθεια είναι ότι στις λέσχες ανάγνωσης κάνουμε πράξη αυτό που προσπαθούν χρόνια τώρα να εισάγουν οι ιθύνοντες στη σκέψη του απλού πολίτη: τη διά βίου μάθηση. Επιλέγουμε ένα καλό βιβλίο, το διαβάζει ο καθένας μας χωριστά, το βιώνει διαφορετικά και, ναι, θέλει να μοιραστεί με άλλους αναγνώστες τις σκέψεις του, τις επιφυλάξεις του, τις απορίες του - πού αλλού θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα από μία Λέσχη Ανάγνωσης; Βέβαια κάποιες είναι καλύτερα οργανωμένες από άποψη χώρου ή ηδύποτων, αυτό όμως δε μειώνει καθόλου την ευχαρίστηση της συνάντησης και της συζήτησης. Μακάρι, όπως λέω στους φοιτητές της παρέας μας, να είχαμε κι εμείς τότε τέτοιες ευκαιρίες όπως αυτοί σήμερα. Και μακάρι να έχουμε πάντα τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά να κερδίζουμε όσα μπορούμε περισσότερο από αυτές τις συναντήσεις. Πολλοί πάντως ενδιαφέρονται σοβαρά να ξεκινήσουν λέσχες με διάφορα θέματα ενδιαφέροντος - ακόμη και πανεπιστημιακοί, κάποιοι φωτισμένοι θα έλεγα, που κατάλαβαν ότι η γνώση δεν είναι αποκλειστικό τους προνόμιο και ότι περισσότερα μυαλά είναι καλύτερα από ένα. Όσο για τη κέσχη μου, εύχομαι οι συναντήσεις μας να γίνονται ολοένα και πλουσιότερες σε εμπειρίες, ανταλλαγές και γνώσεις. Χαίρομαι που είμαι μέλος μιας λέσχης ανάγνωσης μαθηματικής λογοτεχνίας και θα ήθελα αν είχα χρόνο να συμμετείχα και σε δυο τρεις άλλες με άλλα θέματα ενδιαφέροντος. Νομίζω ότι η διά βίου μάθηση είναι το κουμπί. Δεν προσπαθούμε να πείσουμε τους άλλους ότι το βιβλίο που μας άρεσε θα αρέσει υποχρεωτικά και σ' αυτούς - με πλήρη δημοκρατία και με πλήρη συνείδηση των δικαιωμάτων μας ως πολίτες και αναγνώστες και επιστήμονες στον τομέα μας, σεβόμαστε τις γνώσεις και τις προτιμήσεις των συναναγνωστών συνοδοιπόρων μας και μαθαίνουμε από αυτούς. Ευχόμαστε και οι δικές μας γνώσεις και ιδέες να τους φανούν το ίδιο χρήσιμες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος όλες τις :
Δημοτικές και Νομαρχιακές αρχές, πολιτιστικούς Συλλόγους και Σωματεία όλης της Ελλάδας . Μαντιναδολόγους, Ποιητές και Λογοτέχνες. ΜΜΕ, Συνεργάτες και φίλους.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αγαπητοί συνεργάτες και φίλοι του Παγκρήτιου Λογοτεχνικού Συλλόγου Κρητων Στιχουργών
«Μ Καυκαλάς»
Σας ενημερώνουμε ότι :
Μετά από της αρχαιρεσίες μας που έγιναν τον Σεπτέμβριο 2010 προέκυψε νέα διοικητικό συμβούλιο και νέα ταχυδρομική διεύθυνση.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ
ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΡΗΤΩΝ ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ «Μ.ΚΑΥΚΑΛΑΣ»
ΒΕΝΙΑΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ :ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΗΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΤΑΜΙΑΣ
ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ: ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΟΙΗΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΣΑΡΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ
ΚΟΡΝΑΡΟΥ ΣΚΥΒΑΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΕΛΟΣ
ΜΑΥΡΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΜΕΛΟΣ
ΕΠΙΤΟΠΗ ΚΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ
ΛΥΚΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ
ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ (ψαρός)
ΚΟΥΤΟΥΛΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΕΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΖΩΓΡΑΦΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΣΗΦΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ- ΣΙΜΙΣΑΚΟΓΙΩΡΓΗΣ
ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Έδρα του συλλόγου παραμένει η ΑΘΗΝΑ.
Βενιανάκης Κωστής
Λ. Κουντουριώτη 17 Τ.Κ. 74.100
Τηλ . 28310 26919 Κινητό. 6976891854
Φαχ. 28310 26880
e-mail: kostasme@otenet.gr