Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

" "Τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί αν κάτι ακόμη απομένει να γίνει", έλεγε συχνά ο Καρλ Φρίντριχ Γκάους, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών. Και εννοούσε ότι ένα πρόβλημα (τουλάχιστον ένα μαθηματικό πρόβλημα) θεωρείται άλυτο αν δεν έχει αποδειχτεί πλήρως και με κατηγορηματικό τρόπο. Γεννημένος στο Μπράουνσβαϊκ το 1777, γιος του βιοπαλαιστή Γκέμπχαρντ Γκάους και της Δωροθέας ...[...]... εκδήλωσε τα χαρίσματά του σε πολύ μικρή ηλικία. Το έτος 1791 εξασφάλισε μια χορηγία από το Δούκα του Μπράουνσβαϊκ, Καρλ Βίλχελμ Φέρντιναντ. Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στον Γκάους να προμηθευτεί εγχειρίδια, να φοιτήσει στο Γυμνάσιο του Μπράουνσβαϊκ και να σπουδάσει μαθηματικά και αστρονομία "στο εξωτερικό", δηλαδή, στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν... "

Εκεί, στο Γκέτινγκεν, πήγε η M.B.W. Tent, καθηγήτρια μαθηματικών από την Αλαμπάμα των Η.Π.Α., όταν παρακινημένη από το ενδιαφέρον που έδειξαν οι μαθητές της για τον Πρίγκιπα των Μαθηματικών, Καρλ Φρίντριχ Γκάους, αποφάσισε να γράψει ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο τελικά κατάφερε να αγγίξει τα όρια της βιογραφίας. Η Tent, θέλοντας αφενός να γράψει ένα μυθιστόρημα που θα ήταν κατανοητό ακόμη και από παιδιά, ώστε να μεταδώσει τη χαρά των μαθηματικών και αφετέρου να απαντήσει στις ερωτήσεις που της έθεταν οι μαθητές της σχετικά με τη ζωή και το έργο του Γκάους, πραγματοποίησε το 2004 ένα εκτεταμένο ερευνητικό ταξίδι "στα χνάρια του Γκάους" κι έμεινε αρκετό καιρό στο Γκέτιγκεν μελετώντας το έργο του.

"Ελπίζω ότι η ιστορία του Γκάους θα παρακινήσει τους αναγνώστες να εξερευνήσουν τον κόσμο των μαθηματικών. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είμαι πραγματικά ευτυχής", δηλώνει η ίδια η συγγραφέας.
Πιστεύω πως θα πρέπει να αισθάνεται την ευτυχία που συνεπάγεται η επιτυχία του στόχου της, αφού -στην Ελλάδα τουλάχιστον- το βιβλίο της, "Καρλ Φρίντριχ Γκάους ο πρίγκιπας των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ", που κυκλοφόρησε το 2006 από τις εκδόσεις ΤΡΑΥΛΟΣ, σε μετάφραση του Στάμου Τσιτσώνη, έγινε μέχρι τώρα θέμα συζήτησης κι έρευνας σε πολλές σχολικές λέσχες ανάγνωσης μαθηματικής λογοτεχνίας και μάλιστα σε κάποια από αυτές με αφορμή ένα ιστορικό σημείωμα από το σχολικό βιβλίο των μαθηματικών.
Όμως φαίνεται πως ...τίποτε δεν έχει ολοκληρωθεί σε ό,τι έχει να κάνει με την ενασχόλησή μας με το βιβλίο της M.B.W. Tent, τουλάχιστον όχι πριν το απολαύσουμε στην παράσταση που ανεβάζει το 19ο Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης, σε διασκευή της καθηγήτριας Χ.Ζ. Για να δείτε την πρόσκληση με μεγαλύτερη ευκρίνεια πατήστε εδώ

8 σχόλια:

  1. 1777+1 Μπράβο στο 19ο Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. likan

    σε ευχαριστώ εκ μέρους του 19ου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης και σου λέω πως πιθανότατα θα δώσουν μια παράσταση στο Μαθηματικό Πανηγύρι, για να έχουν τη δυνατότητα να την παρακαλουθήσουν και όσοι μας επισκεφτούν από άλλες πόλεις...

    Πάντος την ομιλία για τον Έσσερ τη συμπεριλάβαμε στις ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ, για να μην έχετε παράπονο!

    τα φιλιά μας και την αγάπη μας στη Λέσχη σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημέρα Κατερίνα!
    Πολύ ωραία πρωτοβουλία! Μήπως να τα λεγαμε και στο ραδιόφωνο, τι λες; Θα σου τηλεφωνήσω να συνεννοηθούμε,
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "λιγα αλλα ωριμα" ελεγε ο gauss.ειναι πολυ επικαιρο κατερινα δε νομιζεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σωστά, έτσι έλεγε "pauca sed matura"!
    και είναι πράγματι επίκαιρο ή μάλλον είναι διαχρονικό, αλλά ο πρίγκιπας των μαθηματικών το έλεγε αποδίδωντας ένα πολύ δικό του νόημα.
    Ενοούσε να μην αφήνει ίχνη από την απόδειξη, για να μη φαίνεται η πορεία της σκέψης του. Να μη του κλέβουν τις ιδέες δηλαδή. Παρομοίαζε μάλιστα μια απόδειξη με ένα οικοδόμημα που όταν αποπερατώνεται θα πρέπει οι σκαλωσιές να εξαφανίζονται!

    Όπως είπε και ο Έρντος:
    "ο Γκάους ήταν κακός, αν και όχι τόσο κακός όσο ο Νεύτωνας. Συχνά, όποτε κάποιοι φοιτητές τού παρουσίαζαν την εργασία τους, τους έλεγε ότι αυτά τα είχε ήδη κάνει ο ίδιος. Ίσως και να τα είχε κάνει, Ίσως όχι. Πάντως ήταν λάθος του να συνθλίβει έτσι το νεανικό ενθουσιασμό των φοιτητών"
    σελ 258 στο βιβλίο του Paul Hoffman
    "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πράγματι, η νοοτροπία αυτή δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη και σήμερα. Όμως θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι από μας επιθυμούν να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση και μάλιστα να προωθήσουν τους μαθητές τους και να τους μυήσουν στα μυστικά της επιστήμης. Το ρητό που με εκφράζει προσωπικά είναι: μακάρι οι μαθητές μου να με ξεπεράσουν και να πραγματοποιήσουν πολύ περισσότερα από όσα έκανα εγώ. Σας περιμένουμε όλους στην παράσταση για τον Γκάους με την ελπίδα να περάσετε ένα όμορφο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. είναι σίγουρο πως θα περάσουμε καλά!
    Μετά την πρόβα που είχα τη χαρά να παρακολουθήσω σήμερα μπορώ να πω ότι η διασκευή του βιβλίου είναι πάρα πολύ καλή και τα παιδιά που υποκρίθηκαν τα πρόσωπα του έργου έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

    Εγώ θα είμαι εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες από τη γενική πρόβα, καθώς και μία εξαιρετική δουλειά από τον Koukourikos
    στην ιστοσελίδα
    http://math4uandme.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή