Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

Πρόλογος από την παρουσίαση του βιβλίου του Τεύκρου Μιχαηλίδη, "Πυθαγόρεια εγκλήματα", στις 2/2/2007, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Στις συνηθισμένες μας εκδηλώσεις στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της ομάδας Θαλής και Φίλοι, κάνουμε πάντα ή σχεδόν πάντα αναφορά στις σχολικές λέσχες ανάγνωσης μαθηματικής λογοτεχνίας που λειτουργούν στην πόλη μας.
Στη σημερινή συνάντηση θα αποτελέσουμε όλοι μαζί μια λέσχη ανάγνωσης μαθηματικής λογοτεχνίας με αντικείμενο συζήτησης το δεύτερο βιβλίο του Τ.Μ., που είναι και το πρώτο του μυθιστόρημα.
Πριν αρχίσουμε αυτή τη διαδικασία θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια για την πρώτη μου γνωριμία με το γραπτό λόγο του Τ.Μ.
Η πρώτη μου λοιπόν επαφή με το γραπτό λόγο του έγινε μέσα από άρθρα που δημοσίευσε σε εφημερίδες, 33 από τα οποία κυκλοφόρησαν το 2004 με τίτλο «Μαθηματικά επίκαιρα-συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα», από τις εκδόσεις «πόλις» Ο ευφυής τρόπος με τον οποίο ο Τ.Μ. συνέδεε απλές και σύνθετες μαθηματικές έννοιες με τετριμμένες καθημερινές λειτουργίες ή με κοινωνικές δομές ή με εθνικές επετείους αποτέλεσε για μένα εργαλείο δουλειάς. Πολλές φορές χρησιμοποίησα τα άρθρα του στη σχολική τάξη για δραστηριοποίηση των μαθητών και τις περισσότερες από αυτές η προσπάθειά μου είχε θετικό αποτέλεσμα. Από αυτόν τον πειραματισμό συμπέρανα πόσο χρήσιμη και απαραίτητη είναι η εναλλακτική προσέγγιση των μαθηματικών στη σχολική τάξη.
Επειδή συμμερίζομαι την άποψη πως τα μαθηματικά είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά συστατικά κάθε σύγχρονης κοινωνίας, πιστεύω ότι η διασύνδεση των μαθηματικών εννοιών με τις λοιπές εκφάνσεις του πολιτισμού, της ιστορίας και κάθε μορφής ανθρώπινης δραστηριότητας είναι υποχρέωση όλων όσων εμπλέκονται με τον οποιονδήποτε τρόπο στην εξέλιξη και τη διάδοσή τους.
Ο Τ.Μ. ως μαθηματικός και ως συγγραφέας συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό. Το 2ο βιβλίο του είναι μυθιστόρημα.
Τα Πυθαγόρεια Εγκλήματα είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα ή
είναι ένα μυθιστόρημα φιλοσοφικού προβληματισμού; Υπάρχει πραγματικά η «επιστημονική πρόνοια»; Είναι ένα κεφάλαιο στην ιστορία των μαθηματικών ή είναι μια κοινωνιολογική προσέγγιση της στενής μαθηματικής κοινότητας;
Είναι ένα κεφάλαιο στην ιστορία της Τέχνης ή περιγράφει με κατανοητό τρόπο την επίδραση της μαθηματικής επιστήμης στην Τέχνη;
Μήπως είναι η νεότερη ιστορία της Ελλάδας συνυφασμένη με όλα τα παραπάνω;
Πώς και γιατί ένα τόσο πολυθεματικό βιβλίο μπορεί να αποτελέσει εργαλείο δουλειάς στα χέρια του εκπαιδευτικού;
Σε αυτά τα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν οι αξιόλογοι ομιλητές μας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά που βρίσκονται σήμερα μαζί μας.

4 σχόλια:

  1. Καλημέρα

    Με την ευκαιρία αυτή να σας πω ότι τα Χριστούγεννα θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη με τίτλο: "Αχμές ο γιος του Φεγγαριού"

    Καλή δύναμη στην προσπάθειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα! Διάβασα πρόσφατα τα "Πυθαγόρεια Εγκλήματα". Ομολογώ πως θα ήμουν ενθουσιασμένος μετά την ανάγνωση, εάν...
    Εάν δεν είχα διαβάσει πρώτα άλλα βιβλία παρόμοιου περιεχομένου. Μου φάνηκε σαν μια "σύνθετη συνάρτηση" διάφορων βιβλίων, τα οποία διηγούνται τα τεκτενόμενα του μαθηματικού συνεδρίου του 1900, μέσα από την οπτική του εκάστοτε κεντρικού ήρωα. Λίγο από θείο πέτρο, λίγο από το θεώρημα του παπαγάλου, λίγο από όλα που λένε!
    Η ανάγνωσή του φρόντισε λοιπόν να μου υπενθυμίσει πως στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση!

    Το σχόλιό μου δεν έχει σκοπό να προσβάλει το συγκεκριμένο βιβλίο ή τον συγγραφέα του. Απλά αυτή ήταν η -εσφαλμένη ίσως- εντύπωση που μου δημιουργήθηκε, κατόπιν της πολύ ευχάριστης κατά τα άλλα ανάγνωσής του.

    Καλή σχολική χρονιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα!

    Δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο στο οποίο θα μπορούσα να διαφωνίσω μαζί σας! :)
    Όλα είναι θέμα σωστού timing..
    Κι εγώ το ίδιο με σας θα έλεγα αν διάβαζα τώρα το συγκεκριμένο βιβλίο, εκτός ίσως από το ότι συμπεριέλαβε έντεχνα τα περί του ατυχούς πολέμου και κάποια άλλα ιστορικά στοιχεία από τον Ελλαδικό χώρο, που σίγουρα δεν υπάρχουν στα υπόλοιπα βιβλία που διαβάζατε με το ίδιο θέμα (συνέδριο 1900 κλπ..).
    Ευτυχώς όμως το διάβασα αμέσως μόλις κυκλοφόρησε κι έτσι το απόλαυσα. Πολύ ευχαρίστως θα το επέλεγα ξανά και ξανά για λέσχη ανάγνωσης.

    Καλή σχολική χρονιά σε όλους μας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή