Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Ένα ταξίδι στα μυστήρια της Φύσης

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ

Σας προσκαλεί στην ομιλία του ΤΑΣΟΥ ΜΠΟΥΝΤΗ,
καθηγητή στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών
με θέμα:

Ένα ταξίδι στα μυστήρια της Φύσης
μέσω της Επιστήμης της Πολυπλοκότητας


την Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, στις 8:00 μμ
στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
(Πλατεία Ιπποδρομίου, 546 21 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 264668)

Στο τέλος του 20ου αιώνα, η επιστήμη της Πολυπλοκότητας ήρθε να μας δείξει ότι η Φύση είναι πολύ πιο σύνθετη και απρόβλεπτη από ότι φανταζόμαστε. Η θεωρία του Χάους και τα εκπληκτικά σχήματα των Φράκταλ διαδόθηκαν με εντυπωσιακή ταχύτητα και γοήτευσαν επιστήμονες, φιλόσοφους, καλλιτέχνες και απλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η Πολυπλοκότητα μελετά με ενιαίο τρόπο συστήματα των Φυσικών, Ιατρικών, Τεχνολογικών και Κοινωνικών Επιστημών που παρουσιάζουν απρόβλεπτη συμπεριφορά στο χρόνο και σύνθετη δομή στο χώρο. Παραδείγματα πολύπλοκων συστημάτων είναι το κλίμα, οι σεισμοί, το περιβάλλον, ο εγκέφαλος και το νευρικό μας σύστημα, ενώ πολυπλοκότητα συναντάει κανείς και σε ηλεκτρονικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, το Χρηματιστήριο, τον οικονομικό ανταγωνισμό επιχειρήσεων, τη συμβίωση διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, κ.ά.
Στην ομιλία μας, θα περιγράψουμε τη νέα αυτή επιστήμη μέσω μιας σειράς παραδειγμάτων που εξηγούν τις βασικές της έννοιες και τις σημαντικότερες εφαρμογές της. Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των Μαθηματικών και στο πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διδασκαλία και κατανόηση της Επιστήμης της Πολυπλοκότητας στη Μέση Εκπαίδευση.


πληροφορίες www.thalesandfriends.org
ή Κατερίνα Καλφοπούλου
kalfokat@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου