Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΜΙΑ 'SΥΜΜΕΤΡΙΚΗ' ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥSΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ...

"Κατά τον Αριστοφάνη, οι άνθρωποι κάποτε ήταν τετράποδα, σφαιρικά κτήνη με δύο πρόσωπα, που το καθένα έπιανε τη μια πλευρά του κεφαλιού τους. Ο Δίας όμως εξοργισμένος με την αλλαζονεία του ανθρώπινου ζώου, βρήκε ένα σχέδιο να κάμψει την περηφάνια του: " Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να υπάρχουν, θα τους κόψω όμως στα δύο, και θα μειωθεί η ισχύς τους αλλά θα αυξηθεί ο αριθμός τους' έτσι θα μας είναι πιο χρήσιμοι." Και πράγματι, έκοψε όλους τους ανθρώπους στη μέση. Και εκεί, σύμφωνα με τον Αριστοφάνη, βρίσκεται η προέλευση του έρωτα-είναι ο πόθος μας να ενωθούμε ξανά σε ένα πλήρες ον, μια τέλεια συμμετρική σφαίρα."

Δεν αντιγράφω  από κάποιο βιβλίο μυθολογίας, αν και θα μπορούσε να είναι κι έτσι...:)
Ούτε από κάποιο δοκίμιο με σχόλια στο Συμπόσιο του Πλάτωνα, που επίσης θα μπορούσε να είναι και έτσι, αφού στο Συμπόσιο του Πλάτωνα  γίνεται η σχετική αναφορά στην άποψη του Αριστοφάνη. Πιο συγκεκριμένα, ο Πλάτωνας γράφει για  ένα διαγωνισμό στον οποίο οι διαγωνιζόμενοι επιχειρούν να δώσουν την καλύτερη δυνατή εξήγηση περί της προελεύσεως του έρωτος.
Ο Αριστοφάνης, συμμετέχοντας στο διαγωνισμό αυτόν, διατυπώνει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία ο έρωτας προέρχεται από τη δίψα μας για συμμετρία!
Πριν αποκαλύψω ποιο είναι το βιβλίο που έχω στα χέρια μου, από όπου διαβάζω για την ... τετράποδη μορφή του ανθρώπου και τη διάσπασή της από τον Δία στα δύο, αντιγράφω μιαν ακόμη παράγραφο συνεχίζοντας από εκείνο το σημείο ακριβώς, στο οποίο σταμάτησα προηγουμένως.

"Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι η άποψη του Αριστοφάνη θυμίζει τη θεωρία του Δαρβίνου περί εξέλιξης, ως προς την κυρίαρχη ισχύ που έχει η συμμετρία στην επιλογή των σεξουαλικών συντρόφων μας. Ακόμη και η πλατωνική άποψη περί Σύμπαντος, που βασίζεται στα συμμετρικά στερεά, μοιράζεται κάποιες ιδέες με τα σύγχρονα επιστημονικά μοντέλα. Και μπορεί η χημεία του Πλάτωνα, με τα στοιχεία του νερού, της φωτιάς, της γης και του αέρα, να είναι λανθασμένη, τα τέσσερα όμως σχήματα που συσχέτισε ο Πλάτων με αυτά διαπερνούν τον μικροσκοπικό κόσμο, ο οποίος δεν αποκαλύφθηκε παρά μόνο όταν ο άνθρωπος ανέπτυξε εργαλεία για να βλέπει πράγματα πέρα από  τα σχήματα των διαφόρων τεχνουργημάτων στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου. Ακόμη και ο συσχετισμός που έκανε ο Πλάτων ανάμεσα στο δωδεκάεδρο και τη διαμόρφωση του Σύμπαντος βρίσκει σήμερα τον απόηχό του σε μια από τις σύγχρονες θεωρίες σχετικά με το σχήμα του Σύμπαντος."

Πιστεύω πως διαβάζοντας  και τούτη τη δεύτερη παράγραφο αντιλαμβάνεται κανείς τουλάχιστον το είδος του βιβλίου από το οποίο προέρχονται τα παραπάνω αποσπάσματα! :):)
Πολύ σωστά μαντέψατε! Είναι ένα βιβλίο Μαθηματικών! Τι άλλο θα μπορούσε να είναι;! :)
Ή καλύτερα είναι ένα βιβλίο για τα Μαθηματικά γραμμένο από έναν ιδιοφυή, εκκεντρικό και πολύ διασκεδαστικό μαθηματικό, τον Marcus du Sautoy, τον οποίον  κάποιοι τυχεροί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!
Το θέμα του βιβλίου είναι αυτό ακριβώς που αποτελεί  και το θέμα της έρευνας του Μ. du Sautoy: η Θεωρία Ομάδων, ένας μυστηριώδης και πολυπαθής κλάδος των Μαθηματικών. Στη θεωρία ομάδων οι μαθημάγοι εφαρμόζοντας εκείνα  τα ταχυδακτυλουργικά μαθηματικά κόλπα, που ελάχιστοι από μας κατανοούμε,  μετατρέπουν την ομορφιά της συμμετρίας των επίπεδων σχημάτων και των στερεών σε περίεργες σειρές αριθμών! Και δε μένουν, φυσικά, στις τρεις διαστάσεις, δηλαδή στα ανθρώπινα όρια! Προχωρούν σε σημεία που για τους κοινούς θνητούς δεν έχουν κανένα νόημα!
Το 'Τέρας' της συμμετρίας, που μελετάει ο du Sautoy και άλλοι, έχει 196.883 διαστάσεις!! Και μπορούν να το περιγράφουν, όπως και τα τριδιάστατα συμμετρικά σώματα με αριθμούς!! Μετά, στους αριθμούς αυτούς εφαρμόζουν τις στοιχειώδεις πράξεις της αριθμητικής που όλοι - ή σχεδόν όλοι - κατανοούμε και με τον τρόπο αυτόν παράγουν ακόμη . .. περισσότερη ομορφιά, που όμως βρίσκει εφαρμογή στα πιο απίθανα πεδία, όπως η βιολογία-το DNA-η χημεία, τα μόρια ενώσεων, η Αστρονομία! Η δομή του  σύμπαντος κόσμου εν γένει!
Το μυστήριο δε είναι πως πολλά από τα αποτελέσματα, που προκύπτουν  από την "αριθμητική" επεξεργασία των συμμετριών σε εντελώς θεωρητικό και απολύτως φανταστικό επίπεδο, απαντώνται εκ των υστέρων στη Φύση, όπου βέβαια υπήρχαν από πριν, αλλά εμείς - οι άνθρωποι- δεν τα βλέπαμε!
[Ίσως να μην έχουμε τη δυνατότητα να  δούμε μερικά πράγματα με τα μάτια μας, πριν  τα δούμε με το πνεύμα μας! Ίσως το βλέμμα να κατευθύνεται από τη σκέψη...]

Ο Marcus du Sautoy, στο βιβλίο του: " ΘΕΩΡΙΑ ΟΜΑΔΩΝ
ο μαθηματικός, η sυμμετρία, και το Τέρας", που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Τραυλός, αποκαλύπτει με τρόπο γλαφυρό όλα τα μυστικά της συμμετρίας, μέσα από την καθημερινότητά του, την ιστορία  του, καθώς και την ιστορία άλλων σύγχρονών του, αλλά και προηγούμενων μαθηματικών που μαγεύτηκαν από τα κρυμμένα της μυστικά!
  Στο μεγαλύτερο μέρος του κατανοητό, δίχως ιδιαίτερες απαιτήσεις σε γνώσεις Μαθηματικών, το βιβλίο αποτελεί ένα οδοιπορικό στα συμμετρικά μονοπάτια του έρωτα!
Μέσα από τη Θεωρία Ομάδων, πηγάζουν πλείστες άλλες θεωρίες κι άλλες τόσες πληροφορίες που ερμηνεύουν τα πλέον ανεξήγητα, φαινόμενα όπως, για παράδειγμα, την προέλευση του έρωτα! Παραφράζοντας το   "Mathematics is a living subject because of the things we don't understand..." που είπε χθες ο Marcus du Sautoy, λέω εγώ:
"ο έρωτας παραμένει ζωντανός, κυρίως, εξαιτίας αυτών που δεν κατανοούμε" :):):)
[κατά συνέπεια μπορεί  να πεθάνει μόλις "κατανοήσουμε"...]
-----------------------------------------------------------------------------------------------
 Συνάδελφος που παρακαλούθησε την ομιλία του Marcus Du Sautoy στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μου προώθησε τον ακόλουθο σύνδεσμο, σημειώνοντας  πως η ομιλία στο video έχει πολλά κοινά με την ομιλία της Δευτέρας.
http://www.youtube.com/watch?v=415VX3QX4cU
Τον ευχαριστώ, που μας δίνει την ευκαιρία να αποκομίσουμε μια σαφή εικόνα, συμβάλλοντας και με το άρθρο που έγραψε σχετικά, στο δικό του blog, εδώ .

5 σχόλια:

  1. ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΔΑΜΟΥΛΑΣ24 Μαρτίου 2010 στις 7:29 π.μ.

    Kαλημέρα Αικατερίνη
    Τελικά αγόρασες και την "Θεωρία των ομάδων¨του dy Sautoy.Θα το αγοράσω κάποια στιγμή αλλά πρώτα θέλω να διαβάσω το ¨κλειδί της Συμμετρίας¨ του Ian Stewart¨ το οποίο περιμένει ακόμη ..την άνοιξη για να διαβαστεί!!Τι κατάρα είναι αυτη που ζώνει τα βιβλία μας!!Θα στοιχειώσουν καμια μέρα στα ράφια μας!
    Καλή συνέχεια ..με τους παιδικούς εγκεφάλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλή σου μέρα κι εσένα Αστέριε!

    Το κλειδί της συμμετρίας ήταν πολύ ωραίο επίσης, αλλά το ύφος του Stewart το βρήκα κάπως "αυστηρό" σε σχέση με το παιχνιδιάρικο και χιουμοριστικό (στιγμές στιγμές αυτοσαρκαστικό) ύφος του du Sautoy, που δίνει την εντύπωση του Ιντιάνα Τζόουνς των Μαθηματικών! :)

    Τους παιδικούς εγκεφάλους θα τους αφήσουμε λίγο να ξεκουραστούν και θα τους παραλάβουμε 'φρέσκους' μετά τις διακοπές του Πάσχα :)
    Καλή συνέχεια και σε σένα Αστέριε
    (Υπενθύμιση: την Παρασκευή στις 8.00 μμ στο ΚΙΘ, αν μπορείς...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοβρεός ο τύπος! Και τι άνεση! Και πλακατζής! Έχει φοβερή σύνδεση με το κοινό του. Ωραίο και το κόλπο με τον πίνακα πίσω! Ηθοποιός μαθηματικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ακριβώς! είναι το ... επάγγελμα του μέλλοντος :)
    Ηθοποιός-μαθηματικός, και δεν κάνω πλάκα.
    Ο Matt Parker,
    http://mathandliterature.blogspot.com/2010/03/maths-stand-up-comedy.html,
    που ήταν στο ΚΙΘ, το Σάββατο 13/04 αυτήν ακριβώς τη δουλειά κάνει.
    Βέβαια ο Marcus Du Sautoy είναι επί πλέον και ερευνητής και πιθανόν να πάρει βραβείο Abel,
    http://www.abelprisen.no/en/multimedia/2010/
    κάποια στιγμή στο μέλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πράγματι, είναι μέσα στα πράγματα, είναι φοβερά επικοινωνιακός και μπράβο στον Tate που τον συνεχάρη για την ικανότητά του να κάνει τα μαθηματικά κατανοητά στο ευρύ κοινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή