Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το παράρτημα Ημαθίας της Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία πραγματοποιεί, από 1 Αυγούστου έως 7 Αυγούστου 2010, το Οι μαθητές διαμένουν στο Ξενοδοχείο «ΒΕΡΜΙΟ» και καθημερινά το Σχολείο αναπτύσσεται σε τρεις ημερήσιες ζώνες. Το πρωί πραγματοποιούνται σε 5 διδακτικές ώρες τα μαθήματα.


Το πρόγραμμα διδασκαλίας, η ύλη και οι καθηγητές που διδάσκουν, τελούν υπό την εποπτεία και επιστημονική καθοδήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και ειδικευμένων συνεργατών του Παραρτήματος Ημαθίας.

Το απόγευμα οι μαθητές δραστηριοποιούνται στο πάρκο του Αγίου Νικολάου Νάουσας το οποίο διαθέτει γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ και διαμορφωμένες δασικές εκτάσεις για περιπάτους και επαφή των μαθητών με τον σπάνιο φυσικό πλούτο της περιοχής. Από φέτος στην διάθεση των μαθητών μας θα είναι το υπερσύγχρονο κολυμβητήριο και γυμναστήριο ολυμπιακών προδιαγραφών που λειτουργεί στο χώρο του πάρκου. Μπορούν ακόμα να συμμετάσχουν στη Λέσχη Ανάγνωσης, να παρακολουθήσουν μαθήματα χορού και να παίξουν με ειδικά επιλεγμένα παιγνίδια που προάγουν τη μαθηματική σκέψη.

Το βράδυ οι μαθητές παρακολουθούν διαλέξεις που άπτονται μαθηματικών θεμάτων που παρουσιάζονται με πρωτότυπο και κατανοητό τρόπο, μετέχουν σε αστρονομικές παρατηρήσεις και διασκεδάζουν με κινηματογραφικές ταινίες ή μουσικές βραδιές.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στην ιστοσελίδα του Παραρτήματος (www.emeimathias.gr) όπου έχει αναρτηθεί το πλήρες πρόγραμμα του Σχολείου.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ      Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ ΩΝ          Δ Ι Α Λ Ε Ξ Ε ΩΝ


ΗΜΕΡΑ             ΩΡΕΣ                   ΤΙΤΛΟΣ                                                    ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ

2 – 8 – 10     21.00 – 21.30      “Ποιος σκότωσε τον κύριο Χ;”                   Θεόδωρος Αδριόπουλος

ΤΡΙΤΗ

3 – 8 – 10    20.00 – 22.00    “Κωνικές τομές από την Υπατία έως σήμερα”   Αθανάσιος Φυλάκης

ΤΕΤΑΡΤΗ

4 – 8 – 10   21.00 – 21.30            “Εν αρχή ην ένα ποτάμι…”                     Κατερίνα Καλφοπούλου

ΠΕΜΠΤΗ

5 – 8 – 10  21.00 – 21.30         “Γεωμετρικοί μετασχηματισμοί”                Κωνσταντίνος Δόρτσιος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

6 – 8 – 10   21.00 – 21.30         “Μαθηματικά και Φιλοσοφία”                      Σταυρούλα Τζιμούλια

                                                                                                              Αλέξης Παπαγεωργίου

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στα πλαίσια του μαθηματικού σχολείου θα λειτουργήσει και φέτος όπως και τις προηγούμενες χρονιές Λέσχη  Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας με την υποστήριξη της ομάδας ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ. Στη δραστηριότητα συμμετέχουν τόσο μαθητές του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου. Το βιβλίο, το οποίο θα συζητήσουμε φέτος θα  είναι του Τεύκρου Μιχαηλίδη, "Αχμές, ο γιος του Φεγγαριού", από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ.

Η ομιλία μου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 4-8, στα πλαίσια επίσης του μαθηματικού σχολείου, με τίτλο "Εν αρχή ην ένα ποτάμι...",  αναφέρεται στην απαρχή της εμφάνισης των συμβόλων.. Πιο συγκεκριμένα:

Όταν επτά χιλιάδες χρόνια πριν εμφανίζονται οι νέες προχωρημένες κοινωνικές δομές που προέρχονται από τις νεολιθικές κοινότητες, εμφανίζεται μαζί τους και η ανάγκη τόσο της καταμέτρησης όσο και της καταγραφής των προϊόντων που συσσωρεύονται στις αποθήκες. Η ανάπτυξη του εμπορίου επιβάλλει νέες μεθόδους για τους υπολογισμούς και τον συμβολισμό τους.  Η πολιτισμική ώθηση προκαλεί νέους τρόπους αρίθμησης και γραφής.

Γύρω από τις όχθες μεγάλων ποταμών όπως ο Νείλος, ο Τίγρης, ο Ευφράτης, ο Γάγγης κλπ εμφανίζονται νέες μορφές γραφής, καθώς και τα πρώτα συστήματα αρίθμησης, όπως αυτό των Σουμερίων, μεταξύ Τίγρη και Ευφράτη και των Αιγυπτίων κατά μήκος του Νείλου. Η αριθμητική και η γεωμετρία των Αιγυπτίων, καθώς και οι υπολογισμοί «αχά» είναι τα θέματα που θα συζητήσουμε και, για όσους συμμετέχουν στη Λέσχη Ανάγνωσης, θα μελετήσουμε κυρίως από τον πάπυρο Ριντ με τη βοήθεια του γραφέα Αχμές, του γιου του φεγγαριού, τον οποίον βρήκαν ένα βράδυ με πανσέληνο στις όχθες του Νείλου...

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Περισσότερες πληροφορίες για τις σχολικές Λέσχες Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας και τον τρόπο διοργάνωσής τους: Κατερίνα Καλφοπούλου, kalfokat@gmail.com
ή  στο site της ομάδας ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙΜ http://www.thalesandfriends.org/

2 σχόλια:

  1. Αστέριος Δαμουλάς1 Αυγούστου 2010 στις 9:21 μ.μ.

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ)-ΑΓΟΡΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟ "1089"-ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ Σ'ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ!!ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ-6/8 ΠΕΤΑΩ ΓΙΑ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΚΙ ΕΧΩ ΠΕΛΑΓΩΣΕΙ !!ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΩΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Σ'ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΟΛΗ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΕ 5 ΜΕΡΕΣ? ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ!ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΝΕΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 11/8/10.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Αστέριε!!

    θα τα προλάβεις όλα, μην ανησυχείς! Είναι όντως πολλά, αλλά θα τα προλάβεις :)
    Καλά να περάσετε!
    Περιμένω εντυπώσεις.

    Υ.Γ. αφού διάβασες σε ένα απόγευμα το 1089-χαίρομαι πολύ που σου άρεσε- μπορείς, μετά τη Βαρκελώνη, να διαβάσεις τη θεωρία ομάδων :)
    Αυτό, λόγω όγκου, χρειάζεται περισσότερα από ένα απογεύματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή