"Τα καθαρά Μαθηματικά αποτελούνται εξ ολοκλήρου από διαβεβαιώσεις του τύπου: << αν μια έτσι κι έτσι πρόταση είναι αληθής για οτιδήποτε, τότε μια έτσι κι έτσι διαφορετική πρόταση είναι αληθής για "κείνο το πράγμα">>
Είναι ουσιώδες το να μη συζητάμε για το εάν η πρώτη πρόταση είναι πράγματι αληθής και να μην αναφέρουμε τι είναι το οτιδήποτε που υποτίθεται ως αληθές...
Εάν η υπόθεση μας είναι για το οτιδήποτε και όχι για κάποιο ή για πιο συγκεκριμένα πράγματα τότε οι παράγωγες μας συγκροτούν Μαθηματικά
Άρα τα Μαθηματικά μπορούν να οριστούν σαν το αντικείμενο στο οποίο ποτέ δεν ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε, ούτε ποτέ ξέρουμε αν αυτό που λέμε είναι αληθές"
Μπέρτραντ Ράσελ , 1901
Νομίζω πως αν αντικαταστήσουμε τη λέξη "Μαθηματικά" με τη λέξη "Πολιτική", στον παραπάνω ορισμο του Ράσελ πάλι μέσα θα είμαστε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ συνωνόματε Ανώνυμε,
ΑπάντησηΔιαγραφήκατ' άρχάς, εάν προβούμε στην αντικατάσταση που προτείνετε, η πρόταση του Russell θα έχει ως: Άρα τα Πολιτική μπορούν να οριστούν κλπ... -πρόταση, προφανώς α-νόητη.
Η έλλειψη αντίληψης περί υποθέσεως και συνιστωσών της είναι σεβαστή(όπως και κάθε μορφή αμάθειας), όμως αυτό που δεν μπορεί να γίνει δεκτό, είναι ο παραλληλισμός της βλακώδους Πολιτικής με την έννοια των Μαθηματικών. Ίσως, να κερδίζατε την συμπόνοια εάν μας προδίδατε τις αρνητικές σας μνήμες με τα Μαθηματικά απ' το σχολείο, αλλά όχι παρουσιάζοντας το complex σας με αυτή την διανοητική σας δυσκαμψία να τα κατανοήσετε μέσω αυτου του "πανέξυπνου" παραλληλισμού σας.
Περαστικά.
:) δυο ανώνυμοι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή...Δεν νομίζω πως τίθεται θέμα "μαλώματος".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά, όταν αιωρούνται παράξενες προτάσεις, που μάλλιστα διεκδικούν και τον τίτλο σοφίσματος(?!) καλό είναι να μιλάμε, ή τουλάχιστον να σκεφτόμαστε λίγο. Ενδείκνυται, πιστεύω, καθώς είναι δοκιμασμένο... μ' αυτόν τον τρόπο ξεφύγαμε και απ' τον Μεσαίωνα άλλωστε...
Και επίσης με -φαινομενικά- παρόμοιες διαδικασίες πέσαμε σε έναν καινούριο Μεσαίωνα.
ΔιαγραφήΤαλαντευόμαστε από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση, δίνοντας ορισμούς και παίζοντας με τις λέξεις..
Καλή σας μέρα.
Κοιτάξτε, το φαινόμενο είναι τόσο μακρυά, όχι μόνον από την πραγματικότητα, αλλά και από το φαινόμενο ιδωμένο από πιο λογική και μαζί ποιητική ματιά. Φαντάζεστε, λοιπόν, πως αν και κάποια μοιάζουν "φαινομενικά" όμοια, απέχουν πάρα πολύ. Θέλω να πω, πως ο φαινόμενος ορθολογισμός μας έφερε εδω, όπως πολύ σωστά λέτε, αλλά μονάχα ο φαινόμενος... Αρκεί άλλη μια ματιά για να δούμε ότι ουδεμιά σχέση με ορθό λόγο έχουν όλα αυτά που μας επιβάλλονται και κυρίως που εμείς επιβάλλουμε στους εαυτούς μας να ζήσουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφή...κρατώ το "και κυρίως που εμείς επιβάλλουμε στους εαυτούς μας να ζήσουμε.", για να πω ότι ελπίζω να σταματήσουμε εγκαίρως την αυτεπιβολή και να αντιδράσουμε ορθολογικά, αλλά αυτό ακούγεται εντελώς... ποιητικό!
ΔιαγραφήΚαι δεν υποτιμώ τους ποιητές, αντιθέτως..
Και πάλι καλή σας μέρα.
Μα, είναι προφανές πως από την ακραία αυτεπιβολή βρισκόμαστε εδώ, όπως βρισκόμαστε. Για εμένα η "ποίηση" έχει την καθαρή της έννοια "δημιουργία" (όπως τότε...), και είναι αδιαχώριστη από κάθε μορφή δημιουργίας. Δυστυχώς, συμφωνώ πως η προέκταση (και φυσικά δυνατότητα) του λόγου μας προς την ποίηση "δεν βρίσκει τόπο" στις μέρες μας... Παρ' όλα αυτά ο Πλάτωνας είναι αθάνατος και θά 'ταν καλό να ξενικήσουμε από 'κει μιαν αλλαγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
Ο Πλάτωνας και ο κόσμος που δημιουργήθηκε πάνω στις ιδέες του, ο δυτικός πολιτισμός δηλαδή, έχουν φτάσει σε αδιέξοδο... Μήπως να δοκιμάζαμε κάτι άλλο;
ΔιαγραφήΑπαντώ με πέντε χρόνια καθυστέρηση, είτε γιατί δεν είχα δει το σχόλιο, είτε γιατί είχα βάλει σε λειτουργία την επιλογή:
Δεν απαντώ σε ανώνυμους σχολιαστές, επειδή η ανωνυμία δηλώνει μάλλον αρνητικά γνωρίσματα σε όποιον την επιλέγει.
Τι άλλαξε τώρα και επανέρχομαι;
Μάλλον άλλαξε το ότι οι επιλογές δεν είναι καθολικές πλέον, αλλά γίνονται κατά "περίσταση"! :)
(Ενδεχομένως αυτό υποδηλώνει ότι ... έχω ξεπεράσει την πλατωνική μου παιδεία... :) :) )
Καλή Χρονιά!