Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΔΙΑΔΕΧΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ...

13ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Πάτρα, 17 – 21 Μαρτίου 2010

Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών
ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΦΥΣΙΚΗ και ΑΝΘΡΩΠΟΣ
" Ερευνητικά αποτελέσματα και τεχνολογίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής"
Υπό την αιγίδα
του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος
Mε τη συνδιοργάνωση της Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Αχαΐας, το Δήμο Πατρέων
και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το παράρτημα Αχαΐας της ΕΕΦ
Τα Πανελλήνια συνέδρια της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) είναι θεσμοθετημένα και διεξάγονται ανά διετία με τη συνδρομή και άδεια του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η Ε.Ε.Φ. πραγματοποιεί το 13ο Πανελλήνιο συνέδριό της, στην Πάτρα,
από 17-21 Μαρτίου 2010.

Είναι αλήθεια ότι η παρακμή των φιλοσοφικών ιδεών που δημιούργησαν τους διάφορους μύθους του παρελθόντος άφησε το πεδίο ελεύθερο στη σύγχρονη επιστήμη. Από τον προηγούμενο αιώνα η επιστήμη έγινε, αναμφισβήτητα, μια από τις κύριες πηγές μυθοπλασίας στην κοινωνία μας. Η ιδέα αυτή μπορεί να φαίνεται παράδοξη, αφού η επιστημονική μέθοδος, βασισμένη στην αμφιβολία και στον σκεπτικισμό, υποτίθεται ότι καταστρέφει τους μύθους. Ωστόσο στην πορεία της, η επιστήμη δημιουργεί νέους μύθους, όπως τον μύθο του παντοδύναμου ανθρώπου, που χάρη στην επιστήμη κατορθώνει να κυριαρχήσει πάνω στη φύση και στο “πεπρωμένο” του.
Η εκπληκτική πρόοδος της σύγχρονης επιστήμης δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνούμε ότι το μέλλον είναι ακόμη διάπλατα ανοικτό αλλά και επικίνδυνο. Είναι προφανές ότι αργά ή γρήγορα θα έρθουμε αντιμέτωποι με έναν παράγοντα που αργήσαμε να τον λάβουμε υπόψη : το γεγονός ότι οι πόροι κάθε φυσικού συστήματος είναι πεπερασμένοι. Το ανθρώπινο είδος θα εξακολουθήσει να “προοδεύει” όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας και την παραγωγή υλικού πλούτου (όχι όμως απαραίτητα και όσον αφορά την ευτυχία του).
Η πυρηνική δύναμη, που ανακαλύφθηκε πριν από έναν αιώνα, αποκάλυψε την ύπαρξη τεράστιων αποθεμάτων ενέργειας που ούτε καν διανοούμασταν πρωτύτερα. Η έλλειψη ενέργειας θα είναι η μόνη απειλή για τους πολιτισμούς του μέλλοντος; Πόσες άλλες μορφές ενέργειας θα μπορούσε ακόμη να ανακαλυφθούν και να παρατείνουν έτσι τη ζωή του πολιτισμού μας; “Η ελευθερία και η επινοητικότητα ήταν επίμονες ψευδαισθήσεις” , θα πει ο Αϊνστάιν. Το μέλλον φαινόταν απόλυτα καταδικασμένο στην πιο απόλυτη μονοτονία.
Στον 20ο αιώνα η κβαντική φυσική επιβάλλει την αναθεώρηση των θλιβερών οραμάτων
για το μέλλον. Υπό την επίδρασή της το τυχαίο και το απρόβλεπτο ξανακερδίζουν έδαφος και επιτρέπουν την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητα.
Την προηγούμενη μελαγχολία διαδέχεται η ανακούφιση.
Τελικά η ανθρωπότητα θα επιβιώσει κατακτώντας το “έσχατο σύνορο” ή θα εξαϋλωθεί και θα πάρει τη μορφή ατόμων που επιπλέουν στο διάστημα , ή ακόμη θα μετατραπεί ολοκληρωτικά σε φως;

Το παραπάνω κείμενο συνοδεύει την πρώτη ανακοίνωση για το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο της
Ε.Ε.Φ. και το δημοσιεύω επειδή 1ο μου άρεσε πολύ και
2ο συνάδει με τα θέματα που τελευταία δημοσίευσα στο blog,
(και έγιναν αφορμή πολλών και ενδιαφερόντων σχολίων, σας ευχαριστώ όλους γι' αυτό).
Με γεμίζει αισιοδοξία η πολλά υποσχόμενη παράγραφος:
"Στον 20ο αιώνα η κβαντική φυσική επιβάλλει την αναθεώρηση των θλιβερών οραμάτων για το μέλλον. Υπό την επίδρασή της το τυχαίο και το απρόβλεπτο ξανακερδίζουν έδαφος και επιτρέπουν την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητα. Την προηγούμενη μελαγχολία διαδέχεται η ανακούφιση.", η οποία διατυπωμένη από το στόμα των επιστημόνων της Φυσικής αποκτά αίγλη και φαίνεται πως αφήνει περιθώρια ακόμη και σε μεταφυσικές ερμηνείες, αφού μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο που θέλει την ανθρωπότητα να...μετατρέπεται ολοκληρωτικά σε φως, for what it’s worth, όπως λέει και ένας φίλος μου κρητικός...

3 σχόλια:

  1. Πράγματι πολύ ωραίο κείμενο. Μοιάζει με διακήρυξη!
    Και πράγματι πολύ ελπιδοφόρα η ανάκαμψη του τυχαίου! Το σκάκι απέθανε, ζήτω το τάβλι! (καιρός ήταν...)
    Θα θεωρήσω δε το "εγώ ειμί το φως" που φέρεται να είπε ο Ιησούς, ως σατανική σύμπτωση...

    Καλό βράδυ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλό μου ρακάδικο

    θα θεωρήσεις το "εγώ ειμί το φως" που φέρεται να είπε ο Ιησούς, ως σατανική σύμπτωση?!
    μμμ μου φαίνεται καλή επιλογή, πλην όμως είναι ίδιον των φυσικών να επικαλούνται τα θεία μπρος στο ανεξήγητο!
    Θυμήσου τον Νεύτωνα. Επικαλέστηκε τον ουράνιο ωρολογοποιό(!) που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες και διορθώνει τα λάθη που απέρρρεαν από τους τύπους της μηχανικής του! Ένα φαινόμενο που τέσσερις αιώνες μετά συχνά συναντάμε σ' αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα της επιστήμης.
    Πρόσφατα δε, διάβασα στο βιβλίο που έχω στα χέρια μου αυτόν τον καιρό πως ενώ οι μαθηματικοί θέτουν a priori τους περιορισμούς στη λύση ενός προβλήματος προκειμένου να έχει νόημα, οι φυσικοί δέχονται όλες τις λύσεις και a posteriori αναζητούν τα...κρυμένα νοήματα!
    (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό...)

    θα επανέλθω, μάλλον, με περισσότερες λεπτομέρειες.
    Προς το παρόν συγκλίνω στη δική σου εκδοχή, αυτήν της... σατανικής σύμπτωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ο Γιώργος Γραμματικάκης στην Κόμη της Βερενίκης έχει μια ωραία αναφορά στο "Εν αρχή ην το φως", αν δεν το έχεις διαβάσει στο συστήνω. Δεν δίνει πειρσσότερες πληροφορίες από άλλα παρόμοια αναγνώσματα και ίσως πλέον είναι ξεπερασμένο, αλλά σίγουρα παραμένει ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή