Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ, 2011 Μέρος 1ο

"Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στο 5ο Μαθηματικό Πανηγύρι!  Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το Μαθηματικό Πανηγύρι πραγματοποιείται στην πόλη μας, στη Θεσσαλονίκη, αλλά παρόλο που είναι η τρίτη χρονιά το φετινό μαθηματικό πανηγύρι είναι το  5ο!  Μην σκεφτείτε πως, ως ιδιόρρυθμοι μαθηματικοί, αποφασίσαμε να μετράμε χρησιμοποιώντας μόνο τους περιττούς αριθμούς και προσπερνώντας τους άρτιους. Όχι! Το πράγμα εξηγείται απλά ως εξής:   το 1ο Μαθηματικό Πανηγύρι διοργανώθηκε το 2007 , στην Αθήνα, από την ομάδα Θ+Φ για την οποία θα ήθελα να σας πω δυο λόγια, αν και οι περισσότεροι εδώ μέσα είσαστε καλοί φίλοι της ομάδας εδώ και αρκετά πλέον χρόνια.
Για όσους όμως δεν γνωρίζουν να πω ότι η ομάδα Θ+Φ, προήλθε ως επινόηση μερικών σημαντικών ανθρώπων στο χώρο της λογοτεχνίας και των μαθηματικών.  Οι κύριοι εμπνευστές της, ο Απόστολος Δοξιάδης, ο Τεύκρος  Μιχαηλίδης  και ο Πέτρος  Δελαπόρτας, σκέφτηκαν να κάνουν μιαν απόπειρα προσέγγισης των μαθηματικών μέσω αφηγηματικών διαδικασιών και για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησαν τη λογοτεχνία και γενικότερα την αφήγηση. Η ιδέα αγκαλιάστηκε γρήγορα από πολλούς εθελοντές συναδέλφους, καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που σύστησαν και συντόνισαν λέσχες ανάγνωσης στα σχολειά τους, αλλά και εκτός σχολείων, σε δημοτικές βιβλιοθήκες και αλλού. Οι σχολικές ομάδες πολλαπλασιάστηκαν γρήγορα από άκρη σε άκρη σε όλον τον ελλαδικό χώρο και η ταχεία αύξηση του πλήθους τους  απέδειξε πόσο αναγκαία είναι η δημιουργία μιας γέφυρας από και προς τα μαθηματικά. Στη δημιουργία αυτής της γέφυρας απέβλεπαν όλα τα συνέδρια, σεμινάρια, εργαστήρια που διοργάνωσε και συνεχίζει να διοργανώνει η ομάδα μας από το 2005 που πρωτοεμφανίστηκε ως και σήμερα.
Στο γεφύρωμα ανάμεσα στα τυπικά μαθηματικά, αυτά δηλαδή που διδάσκουμε στα σχολεία μας, και στον μαγευτικό μαθηματικό κόσμο που μας αποκαλύπτει η ανάγνωση βιβλίων σχετικών με... "

Κάπως έτσι σκεφτόμουν να καλωσορίσω τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους φίλους  και όλον τον κόσμο που το πρωί του Σαββάτου γέμισε την ευρύχωρη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο 1ο Γυμνάσιο Συκεών, όπου πραγματοποιήθηκε το Μαθηματικό Πανηγύρι! Όμως η  αγωνία που είχαν οι μαθητές, οι οποίοι σιγά σιγά κατέφταναν - κάποιοι μάλιστα και δυο ολόκληρες ώρες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης(!) - για να παρουσιάσουν όσα είχαν ετοιμάσει και η αδημονία τους να ανέβουν στη σκηνή  με έκαναν να αλλάξω γνώμη, να επισπεύσω τους προλόγους και τα καλωσορίσματα, για να δώσω τη θέση μου στα παιδιά, που έμπρακτα θα μας αποδείκνυαν, καθώς προχωρούσε η μέρα, ότι με τις λέσχες ανάγνωσης μαθηματικής λογοτεχνίας  πετυχαίνεται μια εναλλακτική προσέγγιση των Μαθηματικών, η οποία εκτός από διδακτική αναγκαιότητα είναι αποτελεσματική, πολυδιάστατη, άκρως συναισθηματική και βαθύτατα ανθρώπινη σχολική δραστηριότητα!
Για να πάρετε μια μικρή γεύση των όσων είδαμε  το Σάββατο στο Μαθηματικό Πανηγύρι, θα κάνω μια επιγραμματική-φωτογραφική παρουσίαση της εκδήλωσης, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως το εγχείρημά μου ελάχιστα θα αποδώσει τη συναισθηματική εμπειρία που βιώσαμε, παρακολουθώντας τις παρουσιάσεις των παιδιών!

Η εκδήλωση άνοιξε με το 2ο ΓΕ.Λ Αγίου Αθανασίου! 
Μαθητές και μαθήτριες της Α' Λυκείου, θέλησαν να μας μυήσουν στην ομορφιά των Μαθηματικών και να μας περιγράψουν την εμπειρία τους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τραγουδώντας  δυο τραγούδια σε στίχους δικούς τους.. "Τα μαθηματικά είναι φανταστικά...", μας είπαν στο ρεφρέν! Και πράγματι είναι, τόσο μάλιστα που τα παιδιά δεν αρκέστηκαν στο να μας το τραγουδήσουν, αλλά μας το χόρεψαν κιόλας! Μουσικοχορευτική έναρξη, λοιπόν, όπως  άλλωστε ταιριάζει σε κάθε Πανηγύρι! 

Αμέσως μετά το Γυμνάσιο Καλλιθέας, με μια πολυπληθή ομάδα, κατέλαβε κυριολεκτικά τη σκηνή. Με όμορφα κουστούμια και ανάλογα σκηνικά τα παιδιά παρουσίασαν το βιβλίο "Αχμές, ο γιος του φεγγαριού", σε μια επιτυχημένη θεατρική μεταφορά. Και για όσους καχύποπτα ετοιμάζονται  να πουν: "καλά όλα αυτά, αλλά πού είναι τα μαθηματικά;", τονίζω πως οι μικροί μαθητές με άνεση μας μίλησαν για  αιγυπτιακά μαθηματικά, μετατρέποντας αιγυπτιακές μονάδες όγκου όπως το χεκάτ, αναλύοντας τη  μεθόδο  υπολογισμού του εμβαδού του κύκλου που επινόησε ο Αχμές κι αλλά διάφορα μαθηματικά, τα οποία κάτω από άλλες συνθήκες ίσως φαίνονταν δύσκολα ή ακόμη και αντιπαθητικά, αλλά με την εναλλακτική προσέγγιση  έγιναν άκρως διασκεδαστικά!



 Τρίτο στο πρόγραμμα, το 1ο ΓΕ.Λ Πεύκων! Είχαν ήδη από την προηγούμενη μέρα βάλει τις αφίσες τους στην αίθουσα.  "δ στο διάλειμμα"! Ένα σκετς βασισμένο στο βιβλίο του Alfred Renyi (το οποίο δυστυχώς δεν κυκλοφορεί πια), "Διάλογοι για τα Μαθηματικά". Έξυπνα διασκευασμένος ο διάλογος, παρουσιάστηκε ως κουβεντούλα μεταξύ πέντε συμμαθητριών στο διάλειμμα, μέσα στη σχολική τάξη. Η μια εκ των μαθητριών, λάτρης των μαθηματικών, επιχειρούσε να αποδείξει στις συμμαθήτριες της την ομορφιά και τη χρησιμότητα των μαθηματικών. Με χιούμορ και σπιρτάδα, αλλά και άριστες υποκριτικές ικανότητες οι μαθήτριες από το 1ο ΓΕ.Λ Πεύκων καθήλωσαν το κοινό που είχε συμπληρώσει περίπου δυο ώρες "καρφωμένο" στις καρέκλες...









Το πρώτο μέρος των παρουσιάσεων έκλεισε με μια καθόλα  επιστημονική εισήγηση που είχε τίτλο "Στο π και φ"! Μαθητές από το 1ο Γυμνάσιο Ανατόλια, μας αποκάλυψαν κάποια από τα ατέλειωτα μυστικά που κρύβουν μέσα τους αυτοί οι περίεργοι αριθμοί, ο π και ο φ!






Το Πανηγύρι συνεχίστηκε με την ομιλία του Τεύκρου Μιχαηλίδη, που μας έδωσε την ευκαιρία για μια ακόμη φορά να μάθουμε, να διασκεδάσουμε και να επικοινωνήσουμε με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο που επικοινωνούν οι μαθηματικοί-συγγραφείς και όσοι κατέχουν καλά την τέχνη του αφηγητή-παραμυθά!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το  πρώτο μέρος, έφτασε στο τέλος του!! Θα κάνουμε διάλειμμα και θα επανέλθουμε σύντομα με όσα ακολούθησαν..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου