Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ..

ΓΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
ΜΌΝΟ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.. :)
Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με στόχο να παρουσιάσουν με συναρπαστικό τρόπο τις επιστήμες και να παρασύρουν το ευρύ κοινό στο μαγικό αλλά παρεξηγημένο αυτό κόσμο. Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011, στις 20:00 σας προσκαλούμε στη δεύτερη συνάντηση του «Hub Science» στα πλαίσια του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του μαθηματικού, καθηγητή και συγγραφέα Τεύκρου Μιχαηλίδη με θέμα:
Τέσσερα χρώματα; Δεν το χωράει ο νους μου!
Η μαθηματική απόδειξη στον αιώνα της πληροφορικής

Το 1852 ο Francis Guthrie έθεσε στον παλιό καθηγητή του Augustus De Morgan το ακόλουθο πρόβλημα: «Πόσα το πολύ χρώματα απαιτούνται για να χρωματίσουμε έναν οποιονδήποτε επίπεδο χάρτη με την προϋπόθεση δύο χώρες που έχουν κοινό σύνορο να μην έχουν το ίδιο χρώμα;» Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τέσσερα χρώματα αρκούν και την ίδια άποψη διατύπωσαν όλοι όσοι ασχολήθηκαν με το πρόβλημα – ανάμεσα σ’ αυτούς και πολλοί εξέχοντες μαθηματικοί. Ωστόσο στα 120 χρόνια που ακολούθησαν κανένας δεν μπόρεσε να δώσει ούτε μια απόδειξη που θα καθιστούσε την εικασία του Guthrie θεώρημα, ούτε ένα αντιπαράδειγμα που θα την κατέρριπτε. Μόλις το 1975 οι μαθηματικοί Αppel και Haken δημοσίευσαν μια απόδειξη, βασισμένη σε μη επαληθεύσιμα στοιχεία από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η απόδειξή τους έφερε ξανά στην επιφάνεια και μάλιστα κάτω από νέο φως το παλιό ερώτημα του «τι αποτελεί αποδεκτή απόδειξη»;

Στην ομιλία του, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης θα αφηγηθεί τα περιστατικά αυτής της ιστορίας και θα παρουσιάσει τις κυριότερες απόψεις υπέρ και κατά της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μια απόδειξη. Θα γίνει και μια σύντομη αναφορά στο νέο του μυθιστόρημα «Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού» (Εκδόσεις Πόλις).

7 σχόλια:

  1. Ήμουν εκεί Κατερίνα! Απλά απολαυστικός! Δυστυχώς έχασες!!

    Η ομιλία του ήταν ότι καλύτερο έχω παρακολουθήσει, ζωντανή, με εύστοχα αστεία, ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία (καλά που τα βρίσκει;;), μαθηματικές πτυχές σε όλα τα ζητήματα και γενικά ένας συνεχές λόγος.

    Το αρνητικό σε όλα αυτά ήταν οι ερωτήσεις των παρευρισκομένων στο τέλος της ομιλίας του Τεύκρου, όλες άστοχες και περιττές, πάντα κατά την γνώμη μου.

    Νομίζω ότι θα κάνω μια αναφορά στο blog μου τι παρακολούθησα από την ομιλία και τα σημαντικότερα ζητήματα που έθιξε...

    Νομίζω ότι θα τα αναρτήσει στο διαδίκτυο, κάτι τέτοιο ανέφερε στην ομιλία του, γνωρίζεις κάτι παραπάνω;

    Σε ευχαριστώ Κατερίνα που μου σύστησες αυτή την εκδήλωση! Ένιωσα γεμάτος όταν έφυγα από την αίθουσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Χατζόπουλος Μάκης

    Γεια σου Μάκη!\
    Χαίρομαι ειλικρινά που το απόλαυσες τόσο και λυπάμαι που το έχασα, αλλά για να σε κάνω να ζηλέψεις λίγο θα σου πω ότι έχω παρακολουθήσει πάνω από είκοσι ομιλίες του Τεύκρου, αρκετές μάλιστα από τις οποίες διοργάνωσα εγώ αυτοπροσώπως στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της ομάδας Θαλής+Φίλοι..Αλλά οι πιο απολαυστικές από όλες τις "ομιλίες" του Τεύκρου είναι οι συζητήσεις που έχουμε κάνει σε μικρές ή μεγάλες παρέες όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε φίλοι, με ή και χωρίς τον Θαλή :)))
    Ακούγοντας τέτοιους ανθρώπους ανοίγει το οπτικό πεδίο και διευρύνεται η σκέψη..
    Πραγματικά χαίρομαι πολύ που δεν το έχασες..
    Όσο για μένα,εντάξει, μια και δεν ήμουν στην Αθήνα, θα φροντίσω να διοργανώσω την ίδια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, για να το απολαύσουμε κι εμείς οι της περιφερειακής Ελλάδας κάτοικοι.

    Ό,τι νέο έχω θα σου το πω εγκαίρως :)
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @markos

    Συμφωνώ απόλυτα!
    Καλό βράδυ και καλή βδομάδα..

    Υ.Γ. κι αυτό που γράφει τώρα είναι εξαιρετικό, ίσως μάλιστα και κατά πολύ καλύτερο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικός και απολαυστικός Τεύκρος! Μ' αρέσει πάρα πολύ το σχόλιό σου κάτω από την αφίσα «Μόνο για κατι τετοια λυπαμαι που δεν μενω στην αθηνα.. :)», ιδιαίτερα η πρώτη λέξη του σχολίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Νικόλα και χρόνια πολλά!
    Να είσαι πάντα δραστήριος και να διοργανώνεις τέτοιες πετυχημένες εκδηλώσεις και όχι ... μόνο !:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το βίντεο της ομιλίας του Τεύκρου από το BLOD:

    http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=220

    ΑπάντησηΔιαγραφή