Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Μαθηματικά με γεύση γιάουρτι 2% (Μέρος 1ο)

Η εβδομάδα που πέρασε για το σχολείο μου ήταν η "Θεματική Εβδομάδα". 
Το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου είχε προσαρμοστεί στις δράσεις που σχεδιάσαν οι συνάδελφοι για την υλοποίηση του νέου αυτού θεσμού. Καλύφτηκαν κυρίως οι δύο από τους τρεις άξονες που πρότεινε το Υπουργείο. Ο πρώτος: "Διατροφή και ποιότητα ζωής" και ο δεύτερος: "Πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων". Ο τρίτος άξονας για τις "Έμφυλες ταυτότητες"  αποτέλεσε το κόκκινο πανί για μια -ευτυχώς- πολύ μικρή μερίδα συναδέλφων,  επαρκή όμως για να πυροδοτήσει τον ήδη θορυβημένο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων που έκανε έκδηλη την δυσαρέσκειά του με επισκέψεις στο σχολείο, με διαγγέλματα και με δηλώσεις  αποχής των παιδιών τους από τη Θεματική Εβδομάδα!  
Έτσι, συμβιβαστικά, από τον τρίτο άξονα στο πρόγραμμα της Θεματικής Εβδομάδας συμπεριλήφθηκαν μόνο τα "Ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιώματα των γυναικών", καθώς και η "έμφυλη βία, ενδοοικογενειακή βία και βία κατά των γυναικών".
Γιατί όμως ένας σύλλογος γονέων και κηδεμόνων πιστεύει ότι μπορεί να παρεμβαίνει στις σχολικές δραστηριότητες και να διαμορφώνει το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών!?
Από πού προκύπτει αυτό; 
Τέλος πάντων, το θέμα είναι πολύ μεγάλο και απαιτεί ένα σωστό και πλήρες ξεκαθάρισμα των ρόλων,  μεταξύ εκπαιδευτικών και γονιών. 
Αν και το ουσιαστικότερο ξεκαθάρισμα είναι αυτό μεταξύ Κράτους και εκκλησίας... 
Ποιος θα το τολμήσει αυτό και ποιος θα βάλει τα πράγματα, επιτέλους, σε σωστή βάση; 
Ποιος θα έχει τα κότσια να αναλάβει το ρίσκο που εμπεριέχει μια τέτοια επιλογή;
Αν το Υπουργείο πετάει το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς και περιμένει να λύσουμε εμείς το πρόβλημα με μια κατά μέτωπον αντιπαράθεση με τους γονείς που υποκινούμενοι απο την εκκλησία αντιστέκονται, σίγουρα έχει για διάφορους λόγους κάνει τη χειρότερη επιλογή και έχει χάσει ήδη από τα αποδυτήρια... Και όχι μόνο τη μάχη αυτή, αλλά και την εμπιστοσύνη μας γενικότερα. 
Θα επανέλθω όμως στο θέμα μου που είναι η δική μου συμμετοχή στη Θεματική Εβδομάδα. Τουλάχιστον είναι αυτό που είχα στο μυαλό μου να αναφέρω ξεκινώντας μετά από πολύ καιρό το γράψιμο στο blog, πρωί πρωί Σαββάτου. "Μαθηματικά με γιαούρτι 2%", ενταγμένο στον ασφαλή άξονα της "Διατροφής και ποιότητας ζωής". Ή μη τι άλλο προσπαθούμε κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που διάγουμε να κάνουμε τη ζωή και τη ζωή των μαθητών μας ποιοτική!
Για τις ανάγκες της θεματικής εβδομάδας επέλεξα να δουλέψω με τα παιδιά της Α' Γυμνασίου τα ποσοστά συνδυασμένα με τα συστατικά του γιαουρτιού. 
Η πρώτη φάση της δράσης ξεκίνησε ήδη από τον Φεβρουάριο. Η δράση αφορούσε μια "Οικογενεική δραστηριότητα" σε ένα φύλλο εργασίας που έστειλα μέσω των παιδιών στους γονείς. Ήταν η δεύτερη "Οικογενειακή δραστηριότητα" που έδωσα φέτος στους μικρούς μαθητές, με σκοπό να συμβάλω στη...σύσφιξη των οικογενειακών σχέσεων, αλλά γι' αυτό το θέμα θα γράψω μια άλλη φορά.
Η εργασία  έπρεπε να γίνει από τους γονείς (από όποιον ήταν διαθέσιμος) σε συνεργασία με το παιδί και αποσκοπούσε, εκτός των άλλων, στην εξοικείωση με την ανάγνωση της ετικέτας τροφίμων και ειδικά του γιαουρτιού που ήταν το βασικό μας θέμα.
"Προετοιμασία για το φύλλο εργασίας της Θεματικής Εβδομάδας"
 Περίπου οι μισοί μαθητές ασχολήθηκαν με την προκαταρκτική αυτή εργασία. Όλοι όμως ενεπλάκησαν στις σχετικές συζητήσεις που γίνονταν στην τάξη κάθε φορά που κάποιο παιδί θυμόταν να μου δώσει το φύλλο με την απάντησή του. Η περισυλλογή των εργασιών διήρκησε περίπου ένα μήνα... :) Όπως και να έχει, όταν έφτασε ο καιρός για τη Θεματική Εβδομάδα όλοι γνώριζαν με τι και γιατί θα ασχοληθούμε στα Μαθηματικά. Έτσι η ευθύνη πάνω μου βάρυνε ακόμη περισσότερο και αναγκάστηκα να διαβάσω αρκετές ώρες περί ΣΗΠ από τους διάφορους  διεθνείς   και παγκόσμιους οργανισμούς υγείας, τροφίμων κλπ, ώστε να δημιουργήσω το κατάλληλο φύλλο εργασίας για τη Θεματική Εβδομάδα. Ομολογώ ότι το χάρηκα και έμαθα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από τις θέσεις των ειδικών για τη διατροφή. Κυρίως παρατήρησα τις αποκλίσεις στους διάφορους δείκτες... Πόσο μακριά από τις μονοσήμαντες απαντήσεις που δίνουμε στα Μαθηματικά βρίσκονται όλα αυτά! Ωστόσο, ακριβώς αυτό το σημείο ήταν που μου έδωσε το έναυσμα για την κεντρική ιδέα του φύλλου εργασίας που έφτιαξα. Και όταν το δούλεψα με τα παιδιά στην τάξη, για μια ακόμη φορά διαπίστωσα πόσο απέχουν τα Μαθηματικά που διδάσκουμε στο σχολείο από τα Μαθηματικά της καθημερινής μας ζωής. Οι απαντήσεις των παιδιών αποκάλυψαν πολλά!
Απαιτείται ολόκληρη ανάρτηση για το σχολιασμό που ελπίζω να εγείρει προβληματισμό.
Γι' αυτό τώρα θα σταματήσω εδώ και σήμερα ή αύριο θα γράψω πάλι, συνεχίζοντας με το θέμα αυτό.
Καλό σαββατοκύριακο!

1 σχόλιο:

  1. Σαν σήμερα πριν από 145 χρόνια γεννήθηκε ο Μπέρτραντ Ράσελ. Ένα από τα πιο φωτεινά μυαλά της ανθρωπότητας γράφει για την "καλή ζωή", τις προκαταλήψεις και τους ηθικούς κώδικες που αυτές δομούν στο βιβλίο του "Τι πιστεύω". Η Maria Popova σταχυολογεί στο υπέροχο - και άκρως σχετικό με την ανάρτησή σου - κείμενό της: Bertrand Russell on Love, Sex, What “the Good Life” Really Means, and How We Limit Our Happiness

    ΑπάντησηΔιαγραφή