Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

MATHS STAND UP COMEDY...ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ π!

" Ο Matt Parker θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως Μαθηματικός-κωμικός που κάνει τα πάντα προκειμένου να μεταδώσει τον ενθουσιασμό του για τα Μαθηματικά στο κοινό που τον παρακολουθεί. Η έδρα του είναι το Τμήμα Μαθηματικών του Queen Mary, University of London, αλλά πολύ συχνά θα τον βρείτε σε περιοδείες εντός και εκτός Βρετανίας να μιλάει για τα Μαθηματικά τόσο σε σχολεία όσο και στο ευρύ κοινό."

Τα παραπάνω έγραφε μεταξύ των άλλων η πρόσκληση για την εκδήλωση που διοργάνωναν το British Council σε συνεργασία με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας για την παγκόσμια μέρα του π, που είναι αύριο, όπως αναφέρω και στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, που την έκανα λίγη μόλις ώρα πριν πάω στην ομιλία. Και όταν πήγα βρέθηκα, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, ανάμεσα σε πολλούς φίλους, συναδέλφους και γνωστούς, που περίμεναν, όπως κι εγώ, να ακούσουν  κάτι ιδιαίτερο για το π από τον  Matt Parker, που προσκλήθηκε επί τούτου. Κάθησα ανάμεσα στις μαθήτριες μου, που με πολύ ενδιαφέρον με ακολούθησαν στην εκδήλωση, (ιδιαίτερα συγκινητικό ομολογώ), και με μεγάλη προσοχή άρχισα να ακούω τον Matt Parker να μας μιλάει για το π! Με μεγάλη προσοχή, επειδή η εύηχη αγγλική του προφορά δυσχέραινε κάπως την αντιληπτική μου ικανότητα.:) Η αλήθεια είναι πως η ομιλία ήταν σύντομη και όσα αναφέρθηκαν ήταν  πάρα πολύ γνωστά και χιλιοειπωμένα. Ξεκινώντας ο Parker από την αρρητότητα της τετραγωνικής ρίζας του 2, τον Πυθαγόρα και το πυθαγόρειο θεώρημα, συνεχίζοντας με τη μέθοδο εξάντλησης του Αρχιμήδη, όπου ο τελευταίος εφάρμοσε "πυτααγκόρας φόρμουλα", όπως χαριτωμένα τα πρόφερε, έφτασε στα 2,7 τρισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία το π που είναι γνωστά σήμερα. Και αφού ολοκλήρωσε το "τεχνικό" μέρος της παρουσίασης του π, με κάποιες ακόμη λεπτομέρειες, όπως τις   προσπάθειες υπολογισμού των ψηφίων του με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, αρχής γενομένης από τον ENIAC, πέρασε στο "λειτουργικό". Στο δια ταύτα.
"Γιατί άραγε μας ενδιαφέρει τόσο πολύ, να βρίσκουμε τα ψηφία του π?"
Ποιους ενδιαφέρει?! Εντάξει, όχι όλους. Τους μαθηματικούς! Ή καλύτερα όσους, μαθηματικούς ή μη,  γοητεύονται με κάτι τέτοια περίεργα...Όπως ο μη μαθηματικός, πλην φυσικός, φίλος μου  yoyo! :) Γιατί άραγε; Πέρα από την πρακτική χρησιμότητα, τον έλεγχο δηλαδή των ηλεκτρονικών υπολογιστών ως προς την ταχύτητα, την ορθότητά τους κλπ, που, όμως,  προέκυψε  ως λόγος ικανός να προσδίδει ενδιαφέρον στην αναζήτηση των ψηφίων του π, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, ποιοι είναι εκείνοι οι άλλοι λόγοι που ωθούν τους ανθρώπους σε τέτοιες αναζητήσεις;
Ο Parker, ο οποίος δεν μας είπε κάτι καινούριο για το π, (κατάφερε όμως με έναν απίστευτα κωμικό τρόπο να μας διασκεδάσει, να μας ψυχαγωγήσει και να μας κάνει να γελάμε δυνατά σα να βλέπαμε ταινία των monty python κι όχι μια, κατά τα άλλα, μαθηματική διάλεξη!!!) άφησε για το τέλος το καλύτερο από τα μυστικά που κρύβονται μέσα στο π! Και το παρουσίασε πολύ αποκαλυπτικά...

Έδειξε μια διαφάνεια με την ημερομηνία: 22 Dec 1980. "my birthday!" είπε, δίνοντας μας μια επιπλέον πληροφορία για το άτομό του!  Και αμέσως μετά, έδειξε τον αριθμό '22121980' μέσα στον ατέλειωτη ακολουθία δεκαδικών ψηφίων του π!
"Βρίσκεται στην 424.113 δεκαδική θέση...", είπε! 
[Σπεύδω να διευκρινίσω πως τον αριθμό 424.113 τον έγραψα στην τύχη, επειδή δεν κατάφερα να  συγκρατήσω την πραγματική θέση που ανέφερε ο Parker, αλλά, αν κρίνεται απαραίτητο, θα ψάξω τα ψηφία ένα προς ένα για να τον εντοπίσω :):)]
 Και όπως η ημερομηνία γέννησης του Matt Parker, έτσι και η ημερομηνία της γέννησης όλων μας περιέχεται μέσα στο π! Ακόμη και η ημερομηνία του θανάτου μας, μόνο που, αυτό το τελευταίο, θα το διαπιστώσουμε ... μετά θάνατον! Και εκτός από ημερομηνίες γεννήσεων και θανάτων, μέσα στα άπειρα δεκαδικά ψηφία του π περιέχονται κωδικοποιημένα σε αριθμούς, όλα τα κείμενα που ήδη έχουν γραφτεί, αλλά  κι όσα πρόκειται στο μέλλον να γραφούν...
Η πρόταση, για παράδειγμα, "η ζωή είναι ωραία" αριθμητικοποιημένη είναι "7624759192417191" και αυτή η σειρά αριθμών σίγουρα εμφανίζεται (ξανά και ξανά) μέσα στην  ατέλειωτη ακολουθία του π! Ίσως αυτή η περιρρέουσα μαγεία είναι που ωθεί κάποιους να ασχολούνται επισταμένως με τα αξιοπερίεργα των αριθμών και ειδικά των υπερβατικών όπως είναι ο π και ο e...
Το θέμα είναι ότι πέρα από τη μαγεία, αυτό που απολαύσαμε σήμερα, όσοι βρεθήκαμε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, ήταν η σκηνική παρουσία ενός ικανότατου μαθηματικού-ηθοποιού της stand up comedy που μας έκανε να γελάσουμε και να χαρούμε.
Προσωπικά έφυγα από κει κεφάτη και αισιόδοξη, συμμεριζόμενη και τα συναισθήματα των μαθητριών μου που έλαμπαν από ενθουσιασμό. Κοίτα πού φτάσαμε! Διασκεδάζουμε παρακολουθώντας μαθηματικές διαλέξεις! Το πλέον αισίοδοξο είναι αυτό που απάντησε ο Parker, όταν κάποιος από το κοινό τον ρώτησε τι ακριβώς κάνει στο Queen Mary, University of London, όπου εργάζεται. Η απάντησή του ήταν η εξής: "δεν κάνω έρευνα, δε διδάσκω Μαθηματικά, διδάσκω, σε όσους ενδιαφέρονται, τον τρόπο με τον οποίο  θα μιλάνε για τα Μαθηματικά και τον τρόπο με τον οποίο  θα διδάσκουν Μαθηματικά."
Ακριβώς αυτό!!! Επειδή είναι θέμα τρόπου! 
 Όλα...
Γι' αυτό έφυγα από κει αισιόδοξη!

12 σχόλια:

  1. The string 22121980 occurs at position 30,560,847 counting from the first digit after the decimal point. The 3. is not counted.

    Ορίστε και σε ποια θέση είναι τα γενέθλια του Parker. Ίσως όχι και τόσο χρήσιμη πληροφορία, αλλά αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτό, ένα εργαλείο αναζήτησης που ψάχνει τα πρώτα 200 εκατομμύρια ψηφία του π βρίσκεται εδώ:
    http://www.angio.net/pi/piquery

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ Πασκαλ!!!
    Όντως δεν είναι καθόλου χρήσιμη πληροφορία, πλην όμως μετά από τη σημερινή μου εμπειρία μού μπήκαν κάτι περίεργες ιδέες στο μυαλό, όπως το να παίξω ... 'αποκρυπτογραφώντας' μια τυχαία νιάδα, να δω τι νόημα μπορεί να βγάζει στην ελληνική κλπ...
    Βέβαια, θα έπρεπε να έχω ένα κάπως διαφορετικό "εργαλείο αναζήτησης" από αυτό, αλλά θα αρκεστώ στις δυνατότητες του προτεινόμενου εργαλείου :).

    Πάντως θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά πως ο Parker έδωσε εξαψήφιο αριθμό που άρχιζε μάλιστα από 4!!! Με έσωσες από βέβαιο...κάψιμο :)
    Να είσαι καλά.

    Καλό σου βράδυ Δημήτρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TELEIO!!!
    ΝΑ Η ΘΈΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 4,694,105.
    Το 69, ανάμεσα στο ίδιο τέλειο τετράγωνο, και για κλείσιμο 3*5*7!
    Ερωτεύσιμο νούμερο, ευκολοαπομνημόνευτο :):)

    Και το σπουδαιότερο μου δίνει τα ψηφία εκατέρωθεν!!! χχχ
    Τώρα θα παίξουμε...

    The string and surrounding digits:

    051961980209678048752401196309958972090439535900

    Σε ευχαριστώ και πάλι Δ...Πασκαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή να υποθέσουμε ότι είσαι γεννημένη 24 Ιαν του 1963; Ή λάθος σκέψη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εννοείται ότι δεν το πίστεψα στην αρχή. Όπως κάθε μαθηματικός, έχω τις αμφιβολίες μου για τα πάντα. Όμως, ναι, το διαπίστωσα, ισχύει και για μένα. Όμως, ποιος πράγματι γνωρίζει το π; Και πώς μπορούμε να το βεβαιώσουμε ότι λέει αλήθεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To απίστευτο βέβαια είναι ο χρόνος που έκανε να το βρει "this query took 0.045880 seconds"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ισχύει βέβαια για δικές μας ημερομηνίες, αλλά με τον τρόπο γραφής των Αμερικανών;;;; Βάλτε για παράδειγμα 23021963 και θα δείτε τι εννοώ. Ή να ψάξουμε μετά τα πρώτα 200 εκατ. δεκαδικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δείτε σήμερα το σήμα της google!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλή σου μέρα Χριστίνα!

    Αν κρίνω από τις ώρες που έγραψες τα σχόλια καταλήγω στο συμπέρασμα πως δεν...καλοκοιμήθηκες!
    Όλο το βράδυ το "υπολογιστικό εργαλείο" του Πασκαλ σκεφτόσουν!!! :)
    Αχ αυτές οι μαθηματικές τι έχουν στο κεφάλι τους!

    Έχεις δίκαιο στην...υπόθεσή σου για το πότε είναι γεννημένη, αλλά δε χρειάζεται να τα συζητάμε αυτά...
    Λοιπόν, πάω να...πειραματιστώ με το εργαλείο 'διερευνώντας' τις προτάσεις σου.

    (και σου υπενθυμίζω από τώρα πως το επόμενο Σάββατο έχουμε συνάντηση στη Λέσχη παρουσία του συγγραφέος! Το διάβασες το βιβλίο;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λοιπόν, θα το έχω διαβάσει μέχρι τότε. Όσο πάντως έφτασα, μου άρεσε και μου προκάλεσε το ενδιαφέρον. Τι άραγε θα γίνει στο τέλος;!! Αγωνιώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όσο για την ώρα, δύο είναι οι περίοδοι της ημέρας που έχω ησυχία στο κοντινό μου περιβάλλον: νωρίς το πρωί και πολύ αργά το βράδυ. Τόσα άτομα, πού να ησυχάσει η περιοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για όσους δεν το ξέρουν, 14 Μαρτίου είναι και τα γενέθλια του Αϊνστάιν. Τυχαίο; Νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή